Un aliment special aduce beneficii neștiute oamenilor: Reduce riscul de boli de inimă și infarct

Marti, 31 Octombrie 2023, ora 03:43
11191 citiri
Un aliment special aduce beneficii neștiute oamenilor: Reduce riscul de boli de inimă și infarct
Consumul de pește reduce riscul de boli de inimă FOTO: Petpooja

Un nou studiu efectuat de către un grup international de oameni de știință de la mai multe universități din Italia, Africa de Sud, Spania și China, publicat în revista Nutrients pe 26 octombrie 2023, a făcut o descoperire importantă despre un aliment special, care aduce beneficii neștiute sănătății. Experții au constatat că consumul de pește reduce semnificativ riscul de boli de inimă și infarct.

Studiile arată că obiceiurile alimentare nesănătoase și stilul de viață sedentar contribuie la ratele ridicate de mortalitate cauzate de bolile cardiovasculare la nivel mondial. Iar cercetarea recentă dezvăluie faptul că consumul de pește poate reduce foarte mult riscul de boli cardiovasculare și a mortalității premature asociate, potrivit News Medical.

În meta-analiză prezentă, cercetătorii au evaluat impactul consumului de pește asupra rezultatelor riscului de boli de inimă. Folosind abordarea cu efecte aleatorii, cercetătorii au sintetizat date din valorile de risc relativ (RR) ajustate cu mai multe variate ale categoriilor de consum de pește ridicat versus scăzut privind incidența bolilor cardiovasculare și decesele asociate.

Veste grozavă pentru 4 miliarde de oameni, verificați dacă sunteți printre ei: O băutură reduce riscul de cancer

Din cele 2.413 de înregistrări identificate inițial, 2.348 au fost eliminate după screening-ul titlului-abstract. Ca urmare, au rămas 65 de studii, dintre care au fost analizate 18 studii eligibile, efectuate în Țările de Jos, Statele Unite, Danemarca, Suedia, Italia, Spania, Germania, Australia, Japonia și China. Valorile mediane pentru vârsta participanților, proporția de bărbați, dimensiunea eșantionului și duratele de urmărire au fost de 56 de ani, 45% și 36.713 persoane și, respectiv, 12 ani.

Bolile cardiovasculare cel mai frecvent documentate au fost infarctul miocardic (mediana de 1123 de cazuri), accidentul vascular cerebral (mediana de 674 de cazuri) și boala coronariană (mediana de 307 cazuri).

Meta-analiză a analizat 78.805 evenimente de boală cardiovasculară într-o populație cumulată de 1.442.407 indivizi pe 18.926.486,0 ani individuali cumulați. Consumul ridicat de pește față de cel scăzut a fost legat de un risc redus de boli cardiovasculare cu opt procente (RR de 0,9).

Descoperirea medicilor ce schimbă total viața oamenilor: 22 de minute care te scapă de moartea prematură

Analiza meta-regresiei a indicat că 50 de grame de pește consumate zilnic au redus semnificativ riscul de boli cardiovasculare care pun viața în pericol și care nu pun viața în pericol cu nouă procente (RR, 0,9), notat printr-o curbă în formă de S care scădea monoton.

De asemenea, consumul de două până la trei porții de 150 de grame de pește săptămânal a redus riscul de boli cardiovasculare cu opt procente (RR, 0,9), iar consumul zilnic de o porție de pește de dimensiune completă ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 30%.

Consumul ridicat de pește gras a redus semnificativ riscul de boli cardiovasculare fatale și non-letale cu 12%, probabil datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic, care reduc agregarea trombocitară și inflamația.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#consum peste, #peste beneficii sanatate, #peste beneficii, #reduce risc infarct, #risc boli inima, #risc boli cardiovasculare , #stiri externe