Coreea de Nord, acuzată în Consiliul de Securitate al ONU de încălcarea drepturilor omului cu scopul de a se militariza

Vineri, 18 August 2023, ora 18:00
1364 citiri
Coreea de Nord, acuzată în Consiliul de Securitate al ONU de încălcarea drepturilor omului cu scopul de a se militariza
Kim Jong Un FOTO / Twitter NKNews

Coreea de Nord este acuzată în Consiliul de Securitate al ONU de încălcări ”atroce” şi ”neimaginabile” ale drepturilor omului ale populaţiei nord-coreene în scopul dezvoltării programelor sale de înarmare nucleară şi balistic, vizate de sancţiuni internaţionale.

”Multe încălcări la care mă refer susţin creşterea militarizării RPDC (Republica Populară Democratică Coreeană)”, a acuzat joi, într-o legătură video, Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk.

La cererea Statelor unite, care prezidează în august Consiliul de Securitate al ONU, o reuniune publică - prima din 2017 - a fost consacrată exclusiv drepturilor omului în Coreea de Nord.

De exemplu, a detaliat Türk, ”recurgerea la scară mare la muncă forţată - inclusiv a deţinuţilor politici şi elevilor la strânsul recoltelor -, confiscarea salariilor muncitorilor din străinătate, toate acestea susţin aparatul militar de stat şi capacitatea sa de a fabrica armament”.

Consiliul a invitat un ”tânăr reprezentant al societăţii civile”, Ilhyeok Kim - care a fugit din Coreea de Nord şi a cărui familie s-a refugoat în Coreea de Sud.

Ilhyeok Kim a citit un text în limba engleză în care a denunţat ”izolarea” şi ”pedepsele” populaţiei nord-coreene, ”sângele şi sudoarea” poporului pentru ”viaţa de lux a conducătorilor”.

”Însă Guvernului nu-i pasă, el îşi face griji doar să-şi păstreze puterea dezvoltând armament nuclear şi difuzându-şi propaganda pentru a-şi justifica faptele”, acuză tânărul.

”Încălcările şi atingerile drepturilor omului pe care tocmai le-aţi relatat sunt atât de atroce, încât sunt neimaginabile”, i-a răspuns emoţionată ambasadoarea Statelor Unite la ONU Linda Thomas-Greenfield.

”Controlul totalitar şi represiv al societăţii de către (dictatorul nord-coreean) Kim Jong Un şi negarea la scară mare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale asigură regimului resurse pentru a-şi dezvolta programele ilegale de armament de distrugere în masă şi de rachete balistice”, a denunţat ambasadoarea americană.

Coreea de Nord este vizată - începând din 2006 - de sancţiuni internaţionale - sporite în trei rânduri în 2017.

Măsurile luate în 2017 în unanimitate de către Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului - cu scopul de a-l constrânge să-şi întrerupă programele nuclear şi balistic - limitează importul nord-coreean de petrol.

Din 2017, Consiliul de Securitate al ONU nu mai este unit pe tema Coreei de Nord.

În mai 2022, China şi Rusia s-au opus prin veto unei rezoluţii care prevedea noi sancţiuni şi nicio rezoluţie sau declaraţie nu a mai fost adoptată de atunci, în pofida unei multiplicări a tirurilor de rachete nord-coreene.

Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#Coreea de Nord, #Militari, #ONU , #Coreea de Nord