La multi ani, BCU!

Duminica, 14 Martie 2010, ora 08:00
3009 citiri
La multi ani, BCU!
Foto: bmms.ro

Biblioteca Centrala Universitara a fost inaugurata la 14 martie 1895, fiind un dar din partea Regelui Carol I pentru studentii bucuresteni cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de domnie. Denumirea initiala era "Fundatia Universitara Carol I".

Cladirea a fost proiectata de arhitectul francez Paul Gottereau si construita pe un teren cumparat de regele Carol I. Finalizata in 1893 si inaugurata doi ani mai tarziu, Fundatia adapostea un centru cultural in care se desfasurau conferinte si intalniri si o biblioteca.

Acelasi arhitect francez a extins cladirea in 1911, noul edificiu fiind dat in folosinta la 9 mai 1914.

In 1948, comunistii au desfiintat, insa, Fundatia Universitara Carol I si au infiintat, in aceeasi cladire, Biblioteca Centrala Universitara "C. I. Parhon" din Bucuresti. Activitatea Bibliotecii a fost restructurata si organizata in functie de necesitatile invatamantului superior.

In timpul Revolutiei din 1989, cladirea a fost incendiata si s-a pierdut fondul bibliotecii alcatuit din carti rare. Au fost distruse peste 500.000 de volume, harti rare si aproape 3.700 de manuscrise care apartineau unor persoane marcante ale culturii, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Cosbuc, Blaga, Eliade.

Incepand din aprilie 1990, sub egida UNESCO, a inceput reconstructia si modernizarea bibliotecii, redeschiderea oficiala avand loc la 20 noiembrie 2001.

Pe locul in care astazi este ridicata Biblioteca se gasea casa lui Grigore Peucescu, redactor la ziarul Timpul, unde Mihai Eminescu a citit pentru prima oara Scrisoarea a III-a. Marturie este placa amplasata in 15 iunie 2001, pe unul din zidurile cladirii de astazi.

In prezent, Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti este formata formata dintr-o unitate centrala cu profil enciclopedic, 12 biblioteci filiale specializate, functionand pe langa facultatile Universitatii din Bucuresti, doua biblioteci de camine studentesti, o biblioteca filiala in cadrul Ministerului Educatiei Nationale si o biblioteca in cadrul Muzeului de Istorie Nationala "Grigore Antipa".

Colectiile Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti totalizeaza peste doua milioane de carti, publicatii, manuscrise, microcopii, materiale audiovizuale si alte colectii, fiind prima biblioteca universitara integral informatizata din Romania.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Biblioteca Centrala Universitara, #istorie BCU, #Fundatia Universitara Carol I , #cultura generala