Ziua Internationala a Teatrului

Vineri, 27 Martie 2009, ora 12:32
2786 citiri
Ziua Internationala a Teatrului
Foto: Pandorascollective

Sarbatorita pentru prima oara in 1961, Ziua Internationala a Teatrului a fost instituita de Institutul International de Teatru, cu sediul in Franta. In fiecare an, o personalitate isi impartaseste gandurile legate de teatru.

In 2009, Ziua Internationala a Teatrului este sarbatorita pe 27 martie. Scriitorul si politicianul Augusto Boal, nominalizat in 2008 la Premiul Nobel pentru Pace, a fost autorul mesajului de anul acesta.

"Toate societatile umane sunt "spectaculare" in viata lor cotidiana si produc "spectacole" in momentele speciale. Ele sunt "spectaculare" ca si forma de organizare sociala si produc "spectacole" asemenea celui pe care ati venit sa-l vedeti aici.

Relatiile dintre oameni au o structura teatrala, chiar daca noi nu suntem constienti de acest lucru. Folosirea spatiului, a limbajului corpului, alegerea cuvintelor si modulatia vocii, confruntarea de idei si pasiuni, tot ceea ce transpunem pe scena este prezent si in viata noastra. Noi suntem teatrul!

(...) Suntem cu totii actori: a fi cetatean inseamna nu doar a trai intr-o societate, ci a o schimba".

Presedintele UNITER, Ion Caramitru, transmite si el un mesaj de Ziua Internationala a Teatrului. Caramitru arata ca intr-o lume marcata de criza mondiala, recesiune, lipsa de lichiditati, speranta inca traieste.

"Stau sa ma-ntreb, ca daca astazi lumea vine mai mult decat oricand la teatru sa nu fie cumva pentru ca oamenii se ascund de realitate in speranta ca teatrul le poate oferi solutii imediate. Nimic mai fals, nimic mai rau".

Caramitru reaminteste ca "teatrul nu poate lipsi din viata noastra de zi cu zi" sis sutine ca acesta este "ca o boala incurabila careia i se cauta degeaba antidot".

"Azi, e ziua mondiala a teatrului ! Doamne, ce coincidenta! E si ziua noastra de acces la casa de bilete. Ce coada, domnilor! Cata bucurie! Si ce bani putini", conchide Caramitru.

Cu aceasta ocazie, Teatrul National Timisoara a demarat campanie "SMS", prin care se ofera diverse avantaje spectatorilor.

Cei care vor bilete la spectacolele Teatrului Timisoara pot sa trimita un SMS la numarul 1210 cu textul "teatrutm" si vor primi confirmarea ca au intrat in Clubul Teatrului National Timisoara, relateaza Evenimentul Zilei.

Membrii beneficiaza de tarif unic la oricare dintre productiile teatrului, de 10 lei biletul. Fiecare membru este anuntat prin sms de evenimentele de la Teatrului National Timisoara.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ziua internationala teatrului, #vineri , #cultura generala