Romania pe mana lui Dorel (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 13:10
7081 citiri
Romania pe mana lui Dorel (Opinii)

Restaurarea Portii Sarutului de la Targu Jiu pare sa fi lasat in urma un dezastru pentru ca in procedura a intrat o operatiune complet contraindicata - spalarea cu jet de apa.

Am vazut cu totii la televizor un barbat care spala astfel, cu spor si tenacitate, celebra sculptura. N-a scapat niciun coltisor. In final, Poarta Sarutului, astfel tratata, a devenit galbena.

Comunistii s-au chinuit sa smulga din pamant, cu tractorul, Coloana Infinitului pentru ca Brancusi era un tradator de tara care a ales Franta. Mai recent acest infinit izvor de umor involuntar numit Valeriu Zgonea lasa se inteleaga ca marele sculptor putea fi tigan - cum ar fi fost sa il ia francezii de pe strada si sa il azvarle peste granita? Deci o tenta galbioara a statuii e nimica toata!

Nu e insa doar atat, explica oripilati specialistii. Tratamentul acesta foarte agresiv a alterat suprafata pietrei, i-a distrus anumite zone mai sensibile, chiar daca stricaciunile nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar tenta galbena provine de la iesirea din piatra adanc impregnata cu apa a unor oxizi.

Jetul de apa este exact maxima contraindicatie in restaurarea unei sculpturi. Semnalul de alarma a fost tras de proiectantul lucrarilor de restaurare, Dorin Danila. El spune ca lucrarile nu au respectat planul, ca nu a fost intrebat pe parcursul lor si ca au fost puse in practica de oameni care habar nu au cum se face restaurarea.

In replica, directorul Institutul National al Patrimoniului pretinde ca dl. Danila are niste probleme personale de reglat cu aceasta institutie, pentru ca nu i-ar fi fost acceptata supraevaluarea lucrarilor, si ca Poarta Sarutului nu ar fi fost spalata cu jet de apa. Despre prima parte poate ca asa este, dar tratamentul cu jet de apa a fost filmat, se vede cu ochiul liber, nu este nici macar o minciuna, este o ineptie sa contrazici niste imagini absolut neechivoce si rezultatul actiunii, adica ingalbenirea sculpturii.

Nu stiu daca vom descoperi vreodata substratul acestei povesti care duhneste si a coruptie, si a clientelism de la o posta. Dar ea este o mostra pentru felul in care Romania stie sa isi trateze valorile. La musamalizari ne pricepem de minune.

Cert este ca de pe vremea cand incercam sa smulgem Coloana Infinitului cu tractorul si momentul in care punem in pericol Poarta Sarutului nu s-au schimbat probabil foarte multe. Comunistii doreau sa faca rau, sa distruga, actualii functionari publici o fac involuntar, din prostie, din nepasare, din coruptie, din incompententa. Dar rezultatul e cam acelasi, extrem de distructiv.

In restul lumii, Constantin Brancusi este tratat ca un zeu al culturii. Orice tara civilizata ar da orice sa aiba pe teritorul ei un complex de valoarea celui de la Targu Jiu si nu ar permite sa se atinga de lucrarile de acolo decat oameni ultraspecializati care sa trateze aceste valori imense asa cum se cuvine.

Noi angajam firme care habar nu au despre ce e vorba, care trimit acolo un Dorel sa le spele ca pe masini ca, pana la urma, daca merge la tabla de ce nu ar merge si la niste bolovani. Luna si soare le facem si poate le dam si cu ceara la sfarsit!

Din prostie, din incultura, din coruptie, din indolenta punem in pericol si chiar distrugem tot ce avem mai valoros in tara asta. Punem la pamant cele mai frumoase case din Bucuresti, ca sa ridicam in locul lor blocuri ale mafiei imobiliare, lasam sa se degradeze cladiri de patrimoniu, platim artistii cat femeile de serviciu, nu avem bani pentru restaurari, dar facem terenuri de fotbal in panta. Din aceleasi motive exilam practic elita intelectuala a Romaniei care nu isi mai gaseste locul in tara, fiind sufocata de prosti si corupti.

Romania a ajuns practic pe mana lui Dorel care face legea cum stie el mai bine, cu jetul de apa.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Poarta Sarutului restaurare, #Poarta Sarutului galbena, #complex Brancusi , #sculptura