Regina Danemarcei a anunțat că abdică după 52 de ani de domnie. Fiul cel mare va fi noul suveran

Duminica, 31 Decembrie 2023, ora 20:28
3712 citiri
Regina Danemarcei a anunțat că abdică după 52 de ani de domnie. Fiul cel mare va fi noul suveran
Rgeina Danemarcei FOTO / captură video ITV News

Regina Danemarcei şi-a anunţat în mod neaşteptat abdicarea în discursul său tradiţional de Anul Nou, relatează Sky News.

Margrethe a II-a, care are 83 de ani, se va retrage oficial de pe tron la 14 ianuarie.

„Am decis că acum este timpul potrivit”, a spus Margrethe a II-a.

Ea se află de 52 de ani pe tron.

Noul monarh al Danemarcei va fi fiul ei cel mare, prinţul moştenitor Frederik, a anunţat ea duminică, în discursul anual de Anul Nou.

„Peste 14 zile, voi fi regină a Danemarcei de 52 de ani. Un timp atât de lung nu trece fără urmări pentru nicio fiinţă umană - nici măcar pentru mine! Timpul te uzează, iar "zilele proaste" devin tot mai frecvente”, a spus regina după ce a trimis felicitările de Anul Nou. „Nu mai poţi depăşi aceleaşi lucruri pe care le puteai depăşi cândva”, a spus ea, referindu-se cel mai probabil la operaţia la spate pe care a suferit-o la începutul acestui an, scrie tabloidul danez Ekstrabladet.

„Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată, voi renunţa la funcţia de regină a Danemarcei. Voi preda tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik”, a anunţat regina.

Ulterior, ea şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul şi asistenţa pe care le-a primit de-a lungul anilor, care „au fost cruciale” pentru ca ea să poată îndeplini sarcina de regină a Danemarcei.

„Sper că noul cuplu regal va fi întâmpinat cu aceeaşi încredere şi afecţiune pe care le-am primit eu”, a spus suverana daneză.

În final, cuvintele obligatorii "Dumnezeu să salveze Danemarca" au fost rostite de o regină Margrethe vizibil emoţionată, notează publicaţia daneză.

O figură unificatoare şi populară, suverana, care este văduvă din 2018, a suferit o operaţie majoră la spate în februarie, ceea ce a împiedicat-o să apară în public până în aprilie. „Operaţia (...) a dat naştere unor gânduri despre viitor, dacă nu cumva a venit momentul să transfer responsabilităţile către următoarea generaţie”, a declarat regina în vârstă de 83 de ani. Aflată pe tron de la moartea tatălui său în 1972, Margrethe, o intelectuală multilingvă, a contribuit la modernizarea treptată a monarhiei.

După moartea verişoarei sale îndepărtate, Elizabeth a II-a a Marii Britanii, anul trecut, în septembrie, Margrethe era ultima regină care mai domnea în Europa. Mai mult de 80% dintre danezi se consideră monarhişti, iar anul trecut, mii de persoane au venit să sărbătorească semicentenarul domniei reginei.

"Mulţi dintre noi nu au cunoscut niciodată un alt monarh. Regina Margrethe este însăşi întruchiparea Danemarcei şi, de-a lungul anilor, a pus cuvinte şi sentimente în ceea ce suntem ca popor şi ca naţiune", a reacţionat premierul Mette Frederiksen într-un comunicat.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Danemarca, #Regina, #abdicare, #abdicare regina , #Danemarca