Darius Vâlcov joacă la Înalta Curte „cartea” pe care a pierdut Elena Udrea

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 03:42
18000 citiri
Darius Vâlcov joacă la Înalta Curte „cartea” pe care a pierdut Elena Udrea
Darius Vâlcov cere rejudecarea de la zero a Dosarului Tablourilor, cel în care a primit pe fond o condamnare de 8 ani. FOTO: Ionuț Mureșan

Avocații fostului ministru de finanțe al PSD, Darius Vâlcov, mizează pe o interpretare a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care i-a adus Elenei Udrea, fosta șefă PDL a Turismului, pedeapsa definitivă de 6 ani de închisoare, anume că hotărârea magistraților de la Strasbourg se aplică în general, nu în particular.

Avocatul lui Darius Vârlcov a prins „din zbor” argumentul invocat de apărătorul Elenei Udrea la termenul din 4 aprilie, atunci când Tudorel Toader a susținut că decizia CJUE din decembrie 2021 nu i se aplică clientei lui, ci în general, inculpaților a căror fapte sunt în prag de prescripție.

„Unghiul de atac” al lui Tudorel Toader era că decizia CJUE care a tranșat conflictul dintre deciziile CCR și cele ale ICCJ privește mai degrabă Parlamentul – „Legiuitorul” cum s-a exprimat fostul ministru al Justiției – decât pe Elena Udrea în Dosarul Gala Bute. CJUE a statuat că, în cauzele în care a fost prejudiciat bugetul Uniunii Europene, dreptul UE se aplică în fața celui național, iar deciziile CCR pot fi ignorate.

Ce chichiță avocățească a găsit Tudorel Toader în decizia CJUE

Iată „chichița” avocățească din decizia CJUE găsită și exploatată de Tudorel Toader:

„Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție” – paragraful 194 din Decizia CJUE.

Avocatul Elenei Udrea voia să obțină rejudecarea Dosarului „Gala Bute” din faza de apel. Se pare că Tudorel Toader nu a reușit să îi convingă pe magistrații de la ICCJ că decizia instanței de la Strasbourg nu a privește pe Elena Udrea, de vreme ce judecătorii i-au menținut pedeapsa de 6 ani de închisoare pronunțat în 2018.

În Dosarul Tablourilor în care Darius Vâlcov a primit pe fond 8 ani de închisoare, avocatul acestuia s-a legat de același pasaj al deciziei CJUE, arătând că instanța europeană nu definește foarte clar termenul „risc sistemic de impunitate”, astfel că nu s-ar aplica clientului său.

Avocatul lui Darius Vâlcov a cerut trimiterea dosarului spre rejudecare, adică reluarea lui de la zero, ca urmare a deciziei CCR pe tema completurilor de 3 judecători.

Două decizii ale CCR au „aruncat în aer” dosarele de corupție de la Înalta Curte: una pe tema nelegalei compuneri a completurilor de 5 judecători (președintele C5 era numit, nu tras la sorți) și una legată de faptul că la ICCJ completurile de 3 judecători nu au fost organizate în mod special pentru judecarea cazurilor de corupție. Pe acest ultim motiv cere rejudecarea Darius Vâlcov.

Avocatul fostului ministru de Finanțe spune că sintagma „risc sistemic de impunitate” nu are o definiție juridică, Curtea de la Strasbourg lăsând doar să se înțeleagă că e vorba despre „un număr mare de cazuri în care faptele sunt pe cale să se prescrie”.

„CJUE nu exclude aplicabilitatea deciziilor CCR, ci aplicăun filtru cu privire la incidența prescripției. Riscul sistemic de impunitate rămâne un concept lăsat la latitudinea strictă a judecătorului național. În acest caz nu este vorba despre un risc sistemic, pentru că nu există riscul ca faptele să se prescrie”, a argumentat avocatul lui Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov, condamnat pe fond la 8 ani de închisoare

Fostul ministru PSD al Finanțelor, Darius Vâlcov, a revenit în fața Înaltei Curți (ICCJ), luni, 14 martie, la aproape doi ani și jumătate de când Dosarul tablourilor a fost suspendat în vederea tranșării pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a conflictului dintre Curtea Constituțională și ICCJ.

Reamintim că Darius Vâlcov a fost condamnat pe data de 8 februarie 2018, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

Cu banii, Vâlcov și-a luat tablouri: peste 100 de opere de artă semnate de Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor.

Citește și:
Marea prescripție. Cine sunt judecătorii de la Înalta Curte care au dat o hotărâre cu dedicație pentru mii de infractori. Magistrat: „Deciziile CCR nu sunt legi”
Marea prescripție. Cine sunt judecătorii de la Înalta Curte care au dat o hotărâre cu dedicație pentru mii de infractori. Magistrat: „Deciziile CCR nu sunt legi”
„Marea prescripție” prin care mii de dosare penale se vor închide nu este neapărat opera Curții Constituționale, ci a Înaltei Curți, care a interpretat decizia instanței de control...
„Regele puilor” cere Înaltei Curți reabilitarea judecătorească. Cum a „fentat” libanezul Rami Ghaziri justiția din România
„Regele puilor” cere Înaltei Curți reabilitarea judecătorească. Cum a „fentat” libanezul Rami Ghaziri justiția din România
Rami Ghaziri – „regele puilor” de la Avicola – cere reabilitarea judecătorească pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în ședința de joi, 23 martie, în urma ispășirii...
#Darius Valcov, #Elena Udrea, #CJUE, #rejudecare, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
S
SidneyCratier
rank 1
Risc sistemic de înccurrittatte e termenul legal, bă...creveților