Descoperire dramatică din vremuri biblice în Israel: ”De valoare inestimabilă, poți găsi așa ceva o dată în viață” VIDEO

Vineri, 08 Septembrie 2023, ora 02:23
7765 citiri
Descoperire dramatică din vremuri biblice în Israel: ”De valoare inestimabilă, poți găsi așa ceva o dată în viață” VIDEO
Într-o peșteră din israel s-au găsit artefacte din vremuri biblice FOTO: IAA

Un grup de arheologi condus de către Asaf Gayer de la Universitatea Ariel și geologul Boaz Langford a reușit să facă o descoperire senzațională în deșertul Iudeii, în Israel, într-o peșteră din Rezervația Naturală Ein Gedi. Experții au găsit artefacte din vremuri biblice din urmă cu 1.900 de ani: patru săbii romane de o valoare inestimabilă, ascunse de rebelii iudei, un lucru de necrezut, pe care îl poți experimenta doar o dată în viață, potrivit savanților.

Un depozit antic de arme romane, inclusiv patru săbii spatha și un cap de suliță, a fost găsit într-o cameră ascunsă în interiorul unei peșteri din Rezervația Naturală Ein Gedi din Israel, în deșertul Iudeii, a anunțat miercuri Autoritatea pentru Antichități din Israel în ceea ce a descris ca fiind o descoperire pe care o faci „o dată în o viață”, scrie Jerusalem Post.

Depozitul de arme a fost cel mai probabil ascuns de rebelii evrei în urmă cu aproximativ 1.900 de ani, a spus autoritatea, după ce a fost confiscat de forțele romane. Unul dintre membrii personalului IAA a spus că este posibil să detecteze ADN-ul pe săbii, care ar oferi detalii și mai incredibile.

Topul celor mai poluate orașe din România, Europa și în lume: Surpriză mare pe primele 20 locuri în țara noastră VIDEO

O expediție în peșteră condusă de Asaf Gayer de la Universitatea Ariel și de geologul Boaz Langford, planificată inițial pentru a realiza imagini multispectrale ale inscripțiilor ebraice scrise cu cerneală găsite pe o stalactită, a dat peste camera ascunsă unde au găsit și bucăți de lemn prelucrat și curele din piele, descoperite mai târziu a fi folosite ca parte a tecii săbiilor.

Dr. Eitan Klein, unul dintre directorii Proiectului Judean Desert Survey, a spus că „în mod evident, rebelii nu au vrut să fie prinși de autoritățile romane că dețin aceste arme.

Vom încerca să identificăm evenimentul istoric care a dus la păstrarea în ascunzătoare a acestor arme în peșteră și să stabilim dacă a fost în timpul revoltei Bar Kochba din 132-135 d.Hr.”.

Un obicei al oamenilor lovește sever: Risc de cancer și de o boală mintală, cu 250% mai mare

Trei dintre săbii au fost găsite cu lamele încă ascunse, păstrând oțelul, cu fier lucrat și mânere din lemn. Cercetătorii au identificat cele trei săbii ca fiind tip spatha datorită lungimii lamelor lor, măsurând 60-65 cm. Cea de-a patra sabie a fost identificată ca o sabie cu un inel, datorită dimensiunii lamei sale de 45 cm.

„Este un privilegiu extraordinar să particip la o astfel de descoperire, iar entuziasmul este incomensurabil, artefacte de o valoare inestimabilă”, a declarat Gayer. „Inscripția și armele ne învață un nou capitol despre modul în care evreii foloseau peșterile deșertului Iudeii în diferitele perioade”.

„Aceasta este o descoperire dramatică și incitantă, care atinge un anumit moment în timp”, a declarat Eli Escusido, directorul Autorității pentru Antichități din Israel (IAA). „Aceasta este o capsulă a timpului unică, în care fragmente de suluri, monede din Revolta evreiască, sandale de piele și acum chiar și săbii în teaca lor, ascuțite ca și cum tocmai ar fi fost ascunse astăzi.”

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel,...
#descoperire biblica Israel, #descoperire arheologica, #Israel, #Biblie, #Iudeea, #sabii, #descoperire stiintifica, #desert, #iudei templu ierusalim , #stiri externe