Ambasada contrazice Guvernul: In Italia, nu exista romani in greva foamei

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 17:18
1414 citiri
Ambasada contrazice Guvernul: In Italia, nu exista romani in greva foamei

Ambasada Romaniei la Roma a anuntat ca cei 15 muncitori romani din Italia, despre care Guvernul a informat vineri ca se afla in greva foamei pentru ca nu si-au primit de mai multe luni salariile, s-au aflat in greva simpla autorizata si nu in greva foamei.

Cei 15 romani din Italia intrati in greva din cauza ca nu si-au primit salariile de mai multe luni nu au insa autorizatie pentru a-si continua si luni miscarea protestatara, dar autoritatile romane si italiene s-au implicat pentru a solutiona problema, informeaza NewsIn.

"Ambasada Romaniei in Italia s-a aflat permanent in legatura cu cei 15 muncitori, din momentul in care au anuntat intrarea in greva", a declarat duminica Maria Artene, atasat de presa al Ambasadei. Aceasta a explicat ca muncitorii, angajati la o firma italiana de transport, s-au aflat in greva simpla autorizata - si nu in greva foamei - numai vineri, in orele de munca, intre 9.00 si 17.00.

Un comunicat al Guvernului roman anunta vineri ca un grup de 15 lucratori romani din Italia se afla in greva foamei pentru ca nu si-au primit salariile. Comunicatul remis de Executiv se referea la vizita la Roma a lui Petre Roman in calitatea sa de Inalt Reprezentant al Guvernului Romaniei pentru romanii din strainatate, functie in care a fost numit in 15 septembrie.

Potrivit comunicatului, 15 lucratori romani se aflau in acel moment in greva foamei din acest motiv, iar reprezentantii Ministerului Muncii au decis sa intervina pentru a media disputa, prin mijloace legale.

Executivul de la Roma analizeaza totodata propunerea Guvernului roman de a crea un acord intre inspectoratele de munca din Romania si Italia, a mai fost informat Roman in cadrul intrevederii, potrivit comunicatului.

Masura urmareste combaterea muncii ilegale, pentru ca romanii din Italia sa beneficieze de toate drepturile salariale si de protectia muncii. Atasatul de presa al Ambasadei romane in Italia a precizat ca pentru ziua de luni grupul de muncitori romani nu are autorizatie de greva, dar avocatul sindicatului CGIL (Confederezione Generale Italiano del Lavoro) ii va asista pentru a solutiona acest litigiu de munca.

Astfel, sindicatul CGIL va depune o plangere la tribunalul local pentru solutionarea cazului, astfel incat muncitorii sa isi primeasca salariile.

Ambasada Romaniei sfatuieste cetatenii romani sa ceara consiliere de la liderii sindicali si de la reprezentantii misiunii diplomatice atunci cand incheie un contract de munca. Ambasada romana va ramane in cursul saptamanii viitoare in legatura cu autoritatile competente din provincia Lazzio si cu cele de la Roma pentru solutionarea situatiei.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#romani, #Roma, #greva, #autorizata, #muncitor, #foame, #salariul , #romani Italia