L'Espresso: Lucratoare sezoniere, sclave din Romania

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 10:30
5330 citiri
L'Espresso: Lucratoare sezoniere, sclave din Romania

Revista italiana L'Espresso publica un amplu material, insotit de marturii si inregistrari audio-video, din care rezulta ca "lucratoare sezoniere" din Europa de Est, printre care si romance, sunt victimele angajatoriilor fiind tratate de cele mai multe ori ca niste sclave.

Lucratoarele sezoniere muncesc mai ales in hotelurile de pe Riviera nord-estica a Adriaticii, in Italia, castiga sub 1.000 de euro pe luna, pentru mai mult de 14 ore de munca, zi de zi, fara nicio zi libera.

Pe langa toate aceste eforturi, femeile sunt nevoite sa mai plateasca si taxe intermediarilor care le aduc in Italia.

L'Espresso scrie ca majoritatea "sezonierelor" sunt romance, dar sunt si cetateni din Republica Moldova si Polonia. Cel mai des femeile sunt menajere, femei de serviciu in hoteluri, restaurante sau ajutoare in bucatariile restaurantelor.

Sunday Express: Copiii sclavi din Romania iau cu asalt Londra

Cele mai multe romance provin din Cluj, zona despre care L'Espresso afirma ca este saraca si cu risc de depopulare dupa aderarea Romaniei la UE, tocmai pentru ca multi pleaca in cautarea unui loc de munca in Vest.

Reporterii revistei L'Espresso, care au documentat materialul, sutin ca unul din intermediari se afla la Cluj si in momentul in care ziaristul italian s-a prezentat ca fiind un hotelier care cauta mana de lucru ieftina romanul i-a cerut 100 de euro pentru fiecare lucrator angajat.

"Am contract recunoscut de guvernul roman", se aude in materialul audio inregistrat de jurnalistii italieni, ca spune intermediarul din Cluj.

L'Espresso scrie ca toate femeile au platit pentru a obtine un contract in Italia sume care variaza de la 400-750 de euro. Taxele sunt platite intermediarilor care au contacte cu hotelurile din Italia

"Exista agentii care opereaza in Romania. Au pliante, cataloage si organizeaza calatorii cu autocare ce duc in Italia lucratorii", spune directorul Grand Hotel di Cesenatico, Luigi Godoli, citat de L'Espresso care a confirmat existenta unui sistem gestionat de intermediari, ce procura personal din tari ca Romania, Republica Moldova si Polonia, pentru hotelurile de pe Riviera italiana.

Doua milioane de romani lucreaza la negru

"Noi avem un italian in aceste tari, dar nu ne costa nimic. Cred ca ia un procent din salariul lucratorilor. Cred ca este normal", spune el.

L'Espresso concluzioneaza ca in Italia este ilegal sa ceri bani pentru un contract de munca.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#romance sclave Italia, #lucrator sezonier Italia, #comision loc munca Italia, #contract munca Italia , #romani Italia