Primul roman care a "invadat" Marea Britanie: Am venit sa muncesc, sa fac bani si sa plec acasa

Autor: Ana Ilie
Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 11:32
6814 citiri
Primul roman care a "invadat" Marea Britanie: Am venit sa muncesc, sa fac bani si sa plec acasa
Foto: Guardian

In prima zi petrecuta la a doua slujba de dupa ce a descins in Marea Britanie, romanul care a "invadat" la 1 ianuarie 2014 insula, Victor Spirescu, povesteste ca a venit aici pentru a "munci, castiga si merge inapoi acasa".

Dupa trei saptamani petrecute la Londra, Spirescu a fost intervievat de Guardian.

Acesta a povestit cum atentia extrema a presei l-a obligat sa isi paraseasca prima sliujba, la o spalatorie de masini. Din fericire, romanul a reusit saptamana aceasta sa-si gaseasca o noua slujba, in estul Londrei, in constructii.

Viata sa particulara, inclusiv o condamnare pentru ca si-a atacat o fosta iubita, au devenit subiect de presa in ziarele din Marea Britanie, a fost fotografiat alaturi de politicieni, a aparut la televizor alaturi de liderul partidului anti-imigrationist Ukip si a fost oprit pe strada de straini care ii cer autograful.

"Nu prea stiu ce sa cred despre ce mi s-a intamplat. E si bine si rau. La inceput a fost palpitant sa fiu oarecum celebru, insa apoi am regretat pentru ca mi-am pierdut slujba", marturiseste acesta.

Povestea lui a inceput cand a pasit pe aeroportul londonez Luton, la 1 ianuarie, spre stupoarea jurnalistilor si politicienilor prezenti sa ateste "invazia" romanilor. Cum era singurul din avion venit sa munceasca in Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, a fost imediat inconjurat de presa, care a sorbit fiecare cuvant pe care i l-a spus Keith Vaz, presedintele comitetului de afaceri interne din parlament.

"Erau camere de televiziune, jurnalisti si tipul asta Keith Vaz - care era treaba lui? Nu stiam. Tot ce ma gandeam e care e problema? Am venit sa muncesc, sa fac bani si sa plec acasa. Nu-mi venea sa cred ce se intampla", spune tanarul.

Dupa doua zile in care a primit si 50 de telefoane de la presa, Spirescu a simtit ca e fortat sa-si paraseasca locul de munca. "Eu eram imaginea romanilor si stiam ca trebuie sa fac o figura frumoasa. Capatam prea multa atentie din partea presei - stateau pe langa mine tot timpul si creau probleme pentru ceilalti de acolo. Nu voiam sa le fac probleme asa ca am decis sa plec si sa gasesc o noua slujba". Noul sau loc de munca ramane secret, pentru a evita un nou asalt al jurnalistilor, arata sursa citata.

Romanul a mai povestit ca s-a schimbat de la momentul cand a fost condamnat pentru ca si-a atacat fosta prietena si ca acum creste porci, pui si oi cu prietena sa, Catalina, de 19 ani, la Pelisor. Londra i se pare plina de contraste si socanta, mancarea nu are gust si nu e atat de curat pe cat se astepta.

"Daca vrei sa iti implinesti visul, trebuie uneori sa traiesti mai greu. E greu acum, dar cand vor veni banii va fi bine. Ma voi bucura de viata", spune el, aratand ca mai are putine lire in buzunar pana la primul salariu.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Victor Spirescu Marea Britanie, #roman Marea Britanie , #romani Marea Britanie