Roman in Anglia: Bine de stiut cand vrei sa lucrezi in Marea Britanie

Marti, 22 Martie 2016, ora 12:39
10089 citiri
Roman in Anglia: Bine de stiut cand vrei sa lucrezi in Marea Britanie
Foto: TransferGO

Romanii din Marea Britanie, la fel ca alti migranti europeni, pot locui liber pe teritoriul acestei tari, cu conditia sa se intretina singuri.

Acest principiu li se aplica atat celor cu un loc de munca stabil, cat si persoanelor fizice autorizate (self-employed) si studentilor. Pot sta aici pentru o perioada de timp nelimitata si cei care sunt in cautarea unui loc de munca si dovedesc ca au sanse reale sa-l gaseasca (prin experienta, studii sau altele asemenea).

De la 1 ianuarie 2014, cei care lucreaza in Marea Britanie nu mai au nevoie de autorizatie din partea Home Office. Certificatul de inregistrare ("registration certificate") de tipul "Blue Card", care confirma dreptul la rezidenta, nu mai are titlu obligatoriu.

El poate fi insa obtinut in continuare, daca cel in cauza considera ca il ajuta. Migrantii romani pot aplica folosind formularul EEA1, iar membrii de familie non-UE ai romanilor folosind formularul EEA2.

Tot de la 1 ianuarie 2014, tinerii aflati la studii universitare in Marea Britanie pot lucra part-time sau pe perioada vacantelor fara a mai avea nevoie de certificatul de inregistrare de tipul "Yellow Card".

In aceste conditii, Home Office nu mai proceseaza certificatele care nu-si justifica utilitatea, iar persoanele care au completat formularele BR2, BR3, BR4 si BR6 isi vor primi documentele inapoi.

Aplicatiile BR5 vor fi procesate in continuare; la fel si cele BR1, ceea ce inseamna ca romanii care au fost acceptati vor primi, la fel cu orice alt cetatean UE, "Blue Card"-ul de rezidenta.

Migrantii romani in cautarea unui loc de munca in Marea Britanie pot beneficia si de un ajutor financiar ("jobseeker allowance") pentru o perioada de maxim sase luni, cu exceptia cazurilor in care poate dovedi ca are sanse reale de a se angaja.

Pentru aceasta, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa isi caute activ un loc de munca, sa dovedeasca faptul ca locuieste in Marea Britanie timp de minimum 3 luni si sa treaca testul de resedinta ("habitual residence test").

Cat despre varsta, romanii pot fi linistiti: in Marea Britanie, angajatul decide cand doreste sa se pensioneze, iar pensionarea se considera o forma a demisiei. Astfel, angajatorul nu poate impune o limita de varsta decat daca poate justifica aceasta limitare. Cu alte cuvinte, si persoanele trecute de prima parte a vietii se pot angaja destul de usor in Marea Britanie, daca au conditia fizica si pregatirea potrivite postului pe care il vizeaza.

Acest articol face parte din campania TransferGo de informare a romanilor din Anglia. Cu TransferGo, orice roman poate trimite bani cu doar 0,99 Lire - comision fix, indiferent de suma, iar banii ajung intr-o zi lucratoare. TransferGo este notat cu 9.7/10 puncte pe platforma de recenzii independente Trustpilot.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#transfer international bani online, #transfer international bani transferGO , #romani Marea Britanie