O romanca a donat peste 30 de milioane de euro Universitatii Oxford - vezi povestea ei

Vineri, 02 Martie 2012, ora 11:38
8779 citiri
O romanca a donat peste 30 de milioane de euro Universitatii Oxford - vezi povestea ei

Mica Ertegun este de o modestie remarcabila. Este vaduva mogulului muzicii Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records, s-a nascut in Romania si acum este designer de interior in New York.

In loc sa-si cumpere diamante, Mica a preferat sa doneze o suma uriasa Universitatii Oxford, cea mai mare donatie pentru o universitate inregistrata pana acum.

"Trebuie sa vorbim neaparat despre bani?", intreaba romanca, la inceputul interviului pentru The Telegraph.

Programul de burse Mica si Ahmet Ertegun a fost lansat marti si presupune la acest moment oferirea de 15 astfel de oportunitati de studiu. Ulterior, programul va evolua la 35 de burse anual.

"Avem deja peste 1.000 de aplicanti. Va puteti imagina? Ahmet era turc, eu sunt romanca. Cu cat amesteci mai mult oameni diferiti, cu atat mergi mai departe. Imi doresc sa vad cat mai multi oameni din afara Angliei castigand aceste burse. Vreau sa vad oameni din Afganistan, din Orientul Mijlociu, musulmani, crestini, toate rasele de pe fata Pamantului", spune Mica.

Romanca spune ca nu va lua parte propriu-zis in procesul de selectie. "Oamenii de la Oxford vor decide asta. Nu pot sa evaluez cat de multe stie un om, probabil pentru ca eu stiu mai putine decat ei", spune ea.

Intrebata despre motivatia donatiei, Mica Ertegun a oferit o lectie. "Nu am avut copii. Ce altceva era sa fac, sa-mi cumpar diamante? Multi oameni bogati doneaza bani spitalelor, dar pentru mine asta este mult mai interesant", a declarat doamna Ertegun.

Povestea romancei are toate ingredientele unui roman de succes. Tatal ei, George, a fost medic si ministru in perioada monarhiei. Ulterior, a fost condamnat la inchisoare de comunisti in 1947, atunci cand acestia au venit la putere.

La insistentele lui, Mica s-a maritat cu un aristocrat, Stefan Grecianu, pe cand avea doar 16 ani, pentru a putea iesi mai usor din tara. La momentul casatoriei, primul ei sot avea 31 de ani.

"Rusii au pus la dispozitie doua trenuri. Regele Mihai era in primul, iar matusile lui erau in al doilea. Si noi am fost in acest al doilea tren. Trecerea granitei catre Albania a fost cel mai frumos moment din viata mea", isi aminteste ea.

Cuplul a ajuns in Elvetia fara niciun ban si a mers mai departe la Paris. Acolo Mica a inceput sa castige bani ca model pentru Dior, iar apoi s-a mutat, din nou, de aceasta data in Canada, acolo unde au cumparat in rate o ferma pe malul Lacului Ontario de la un prieten.

"Cand am ajuns acolo, aveam vaci si galeti sa punem laptele dupa ce le mulgeam. Dar noi nu stiam cum...Era ridicol. Aveam si in Romania vaci dar acolo erau oameni care le mulgeau pentru noi", povesteste Mica. S-au reprofilat apoi pe cresterea puilor. "Aveam 5.000 de pasari. Culegeam ouale de trei ori pe zi", spune ea.

In 1960, romanca a calatorit la New York intr-o incercare de a face lobby pentru eliberarea tatalui ei din puscarie, pentru ca acesta suferea de cancer. Incercarile sale nu au avut succes iar pana la urma parintele ei a murit in celula. In timpul sederii in New York, l-a cunoscut insa in timpul unei cine pe Ahmet Ertegun, cel care avea sa-i devina sot.

"Nu mai vazusem un om ca el pana atunci. Foarte cultivat, foarte civilizat. Ulterior, imi aminteam ca mi se parea odioasa muzica lui Elvis pe care o ascultau cei pe care-i angajasem la ferma dupa o perioada. Nici nu ma gandeam ca o sa ajung atat de implicata in lumea rock and roll-ului", declara Mica.

Ertegun era fiul ambasadorului Turciei la Washington si a fondat celebra casa de discuri Atlantic Records in 1947, imprumutandu-se cu bani de la dentistul familiei pentru a porni afacerea. Ahmet avea sa influenteze carierele unor monstri sacri precum Ray Charles, Aretha Franklin, Rolling Stones sau Led Zeppelin.

El a curtat-o asiduu pe Mica iar un episod demn de amintit este cel in care a aranjat ca o mica orchestra sa se ascunda in baia apartamentului sau din hotelul Ritz-Carlton din Montreal si sa o surprinda pe iubirea sa cu interpretarea piesei "Puttin' on The Ritz".

Pana la urma, cei doi s-au casatorit in 1961, iar divortul de primul sot a fost unul dureros pentru Mica. "Mi-a fost foarte greu sa ma despart de primul sot pentru ca mi-a placut foarte mult. Dar eram indragostita", isi aminteste romanca.

Pe masura ce afacerea muzicala a sotului ei evolua cu pasi repezi, Mica si-a deschis o afaceri in domeniul designului interior, MAC II, iar cei doi au devenit o prezenta permanenta pe scena vietii sociale americane.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#donatie Oxford, #Mica Ertegun, #donatie Universitatea Oxford, #romanians are smart , #romani strainatate
Comentarii