Trump, dupa adoptarea rezolutiei istorice impotriva Israelului: Lucrurile vor sta altfel dupa 20 ianuarie

Sambata, 24 Decembrie 2016, ora 10:46
7737 citiri
Trump, dupa adoptarea rezolutiei istorice impotriva Israelului: Lucrurile vor sta altfel dupa 20 ianuarie
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Presedintele american ales Donald Trump a transmis ca "lucrurile vor sta altfel dupa 20 ianuarie", dupa ce SUA s-au abtinut in sedinta Consiliului de Securitate al ONU care a adoptat rezolutia de condamnare a colonizarii israeliene.

Trump a indemnat joi Statele Unite sa se opuna prin veto rezolutiei, noteaza Reuters.

Citeste si Israelul acuza SUA, dupa ce ONU a aprobat o rezolutie istorica impotriva sa

Ministrul israelian pentru Energie Yuval Steinitz a apreciat vineri, dupa vot, ca Washingtonul a abandonat Israelul prin abtinerea in Consiliul de Securitate, care a adoptat aceasta rezolutie prin care cere incetarea colonizarii israeliene in teritoriile palestiniene.

"Aceasta nu este o rezolutie impotriva coloniilor, este o rezolutie impotriva Israelului, impotriva poporului evreu si statului evreilor", a declarat pentru postul Channel Two News Steinitz, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

"Statele Unite pur si simplu si-a abandonat singurul prieten in Orientul Mijlociu", a apreciat ministrul.

Israelul nu se va conforma

Netanyahu a denuntat ulterior votul ca fiind "rusinos", relateaza BBC News.

El a subliniat ca Israelul nu se se va conforma rezolutiei.

Un purtator de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca rezolutia reprezinta "o mare lovitura la adresa politicii israeliene".

Ban Ki-moon spera la "negocieri serioase"

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a indemnat pe liderii israelieni si palestineieni sa "creeze mediul propice unei intoarceri la negocieri serioase", dupa adoptarea rezolutiei, relateaza AFP.

Textul indeamna Israelul sa "inceteze imediat si complet orice activitate de colonizare in teritoriul palestinian ocupat, inclusiv in Ierusalimul de Est".

"Secretarul general profita de aceasta ocazie pentru a-i incuraja pe liderii israelieni si palestinieni sa lucreze impreuna cu comunitatea internationala in vederea crearii unui mediu propice unei intoarceri la negocieri serioase", a anuntat intr-un comunicat Stephane Dujarric, un purtator de cuvant al lui Ban Ki-moon.

Ban "saluta" adoptarea Rezolutiei 2334 (2016) "cu privire la situatia in Orientul Mijlociu, inclusiv problema palestiniana".

Ea reprezinta o "etapa importanta care pune in lumina rolul de conducere atat de necesar al Consiliului si efortul colectiv al comunitatii internationale de a confirma din nou ca viziunea (unei solutii cu) doua state este in continuare realizabila".

"Natiunile Unite sunt pregatite sa sustina toate partile vizate sa atinga acest obiectiv", se mai arata in comunicat.

Documentul a fost adoptat dupa ce Statele Unite au refuzat sa o opreasca prin veto, rupand astfel cu o indelungata practica americana.

Washingtonul a aparat pana acum Israelul de asemenea condamnari prin rezolutii.

Coloniile israeliene reprezinta una dintre cele mai controversate probleme in conflictul israeliano-palestinian si sunt denuntate drept un obstacol in calea pacii.

Aproximativ 500.000 de evrei traiesc in circa 140 de colonii infiintate dupa ce Israelul a ocupat in 1967 Cisiordania si Ierusalimul de Est.

Aceste colonii sunt considerate ilegale in dreptul international.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Trump rezolutie ONU colonii, #rezolutie ONU colonii israeliene , #presedinte SUA