Fondul Monetar Internațional nu exclude recesiunea globală în 2022. Perspectivele economice s-au înrăutățit vizibil

Marti, 24 Mai 2022, ora 13:51
1988 citiri
Fondul Monetar Internațional nu exclude recesiunea globală în 2022. Perspectivele economice s-au înrăutățit vizibil

Inflația se află în economiile majore – SUA, Marea Britanie, Europa la cel mai ridicat nivel dintr-o generație.

Creșterile istorice de prețuri au subminat încrederea consumatorilor și au zguduit piețele financiare mondiale.

Inflația – ”pericol clar și prezent”

Iar repercusiunile asupra piețelor petroliere și alimentare ale războiului din Ucraina și blocajele cauzate de COVID-19 în China pe parcursul lui 2022 au agravat și mai mult perspectivele la nivelul economiei globale.

Amenințările multiple la adresa economiei internaționale i-au făcut le liderii politici și economici prezenți la ediția din 2022 a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos să își exprime îngrijorări tot mai puternice cu privire la posibilitatea unei recesiuni economice la nivel global.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vorbind luni la Davos, a declarat că războiul, înăsprirea condițiilor financiare și șocurile prețurilor - în special pentru alimente - au înrăutățit în mod clar perspectivele în luna trecută, deși ea nu se așteaptă încă la o recesiune.

Întrebată dacă se aștepta la o recesiune, Georgieva a spus: ”Nu, nu în acest moment. Nu înseamnă că este exclus.”, scrie Reuters.

FMI și-a redus luna trecută perspectivele de creștere globală pentru a doua oară în acest an, invocând războiul din Ucraina și evidențiind inflația drept ”pericol clar și prezent” pentru multe țări.

”Punct de vârf pentru hiperglobalizare”

Președintele Băncii Centrale Europene - BCE, Christine Lagarde, a avertizat că avansul economic și inflația nu pot coexista, deoarece presiunile crescânde ale prețurilor reduc activitatea economică și lovesc în puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Ea a admis însă că instituția pe care o conduce va opera majorări ale ratelor dobânzilor atât în iulie, cât și în septembrie, pentru a opri inflația, chiar dacă majorarea costurilor îndatorării va afecta cu siguranță creșterea economică a zonei euro.

”Războiul Rusia-Ucraina s-ar putea dovedi a fi un punct de vârf pentru hiperglobalizare”, a spus ea într-o postare pe blog luni, potrivit sursei citate.

”Aceasta ar putea duce la ca lanțurile de aprovizionare să devină mai puțin eficiente pentru o perioadă și, în timpul tranziției, ar putea crea presiuni mai persistente asupra costurilor pentru economie”, a adăugat Lagarde.

”Cel puțin patru crize împletite”

Vicecancelarul german Robert Habeck a atras atenția că omenirea riscă o recesiune globală cu posibile efecte negative de amploare.

”Avem cel puțin patru crize, care sunt împletite. Avem o inflație mare... avem o criză energetică... avem sărăcie alimentară și avem o criză climatică. Și nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize”, a tras Habeck semnalul de alarmă.

”Dar dacă niciuna dintre probleme nu este rezolvată, chiar mă tem că ne confruntăm cu o recesiune globală cu un efect extraordinar... asupra stabilității globale”, a spus Habeck, în timpul unei discuții la WEF, potrivit sursei citate.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#economie Romania , #stiri economice