Angajatii APIA nu mai lucreaza fara bani: Romania pierde fonduri UE

Marti, 06 Mai 2008, ora 16:20
4158 citiri
Angajatii APIA nu mai lucreaza fara bani: Romania pierde fonduri UE

Sindicalistii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au anuntat ca nu vor mai lucra peste program daca orele suplimentare nu vor fi platite, concret, ca taranii nu vor primi plata la hectar iar Romania va pierde fonduri UE, a declarat, marti, liderul de sindicat Mihai Vasilescu, relateaza NewsIn.

Potrivit Sindicatului National APIA, pentru institutiile similare din Romania sunt prevazute sporuri de care angajatii angentiei nu beneficiaza, cum ar fi spor de stres, prima de obiectiv sau "spor de risc cand te alerga taranul cu furca".

De asemenea, liderul de sindicat a supliniat ca Agentia de Plati din Polonia are 11.000 de angajati, chiar daca gestioneaza subventii pentru jumatate din numarul fermierilor din Romania.

"Principala problema este munca in zadar si munca neplatita. De doi ani angajatii APIA lucreaza, in medie, 14 ore pe zi, inclusiv sambata si duminica, chiar si cand sunt sarbatori legale. Rasplata Guvernului pentru aceasta munca a fost ca 4.500 de functionari publici au fost trecuti pe o grila de salarizare inferioara.

Mai mult, toate aceste ore suplimentare nu sunt platite, iar angajatii agentiei sunt epuizati", a declarat, marti, presedintele Sindicatului National APIA, Mihai Vasilescu.

Potrivit aceleiasi surse, angajatii APIA nu vor mai accepta sa munceasca daca orele suplimentare nu vor fi platite si "vor pune pixul jos" la ora 16.00, cand se termina programul de lucru.

"Daca programul la APIA se ve termina la ora 16.00, tinand cont de volumul de munca, taranii nu vor mai primi subventiile, iar Romania risca sa primeasca sanctiuni pentru ca nu va fi capabila sa utilizeze fondurile europene destinate agriculturii", a mentionat Vasilescu.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, saptamana trecuta, ca va prezenta o nota in sedinta de Guvern, prin care va solicita identificarea unor solutii pentru plata orelor suplimentare efectuate de catre angajatii APIA.

APIA este institutia responsabila cu gestionarea fondurile europene destinate platilor directe la hectar, bani de care vor beneficia circa 1,2 milioane de fermieri. Schema de resurse umane a agentiei prevede ca numarul maxim de angajati ai agentiei sa fie de 5.000 de persoane.

Pentru a stimula activitatea angajatilor, Guvernul a decis, in 2006, majorarea salariilor de baza cu 75% pentru functionarii publici angajati ai APIA.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#UE, #bani, #angajati, #fonduri, #APIA, #suplimentar , #stiri economice