ANALIZA De ce-i lipsesc Romaniei autostrazile. "La companiile de stat troneaza prostia, incompetenta si fuga de raspundere"

de Paul Barbu , Redactor
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 06:40

   

ANALIZA De ce-i lipsesc Romaniei autostrazile. "La companiile de stat troneaza prostia, incompetenta si fuga de raspundere"
Presedintele Asociatiei Pro Infrastructura a facut o radiografie a situatiei autostrazilor din Romania pentru Ziare.com. Analiza vine in contextul in care liderii PSD au dat vina pe ONG-uri si pe alti factori externi pentru esecul de a construi o retea rezonabila de sosele de mare viteza.

Expertii sunt de parere ca Romania nu va reusi sa atraga fondurile de zeci de miliarde de euro puse la dispozitie pentru infrastructura de Uniunea Europeana. Problema ar fi ca tara noastra nu ar avea capacitatea de a inaugura mai mult de 35 de kilometri de autostrada anual.

Pe cine da vina PSD din cauza lipsei de autostraziCu ocazia lansarii programului de guvernare potential al partidului in cazul formarii viitorului executiv, liderii PSD au vorbit si despre proiectele de infrastructura din Romania.

"Cred ca trebuie sa fie un consens politic si in interiorul partidelor, dar si in exteriorul partidelor. Eu provin dintr-o regiune unde am vazut vreo 3-4 autostrazi care plecau din vreo 3-4 judete, promovate de-a lungul anilor. Au fost pornite si din dorinta exacerbata de a face lucruri, dar si de a atrage voturi. E bine sa faci autostrazi, dar este important sa intelegem ca nu putem traversa Carpatii, din Moldova in Transilvania, prin trei autostrazi. S-a dovedit ca, de multe ori, am vorbit aiurea si ca a fost o concurenta acerba, dar practic s-au facut foarte putine lucruri", a declarat Dragos Benea, vicepresedinte PSD.

De la PSD citire: "Infrastructura nu are nevoie de legi"Potrivit vicepresedintelui PSD, infrastructura nu are nevoie de legi si de proiecte de legi.
"Am vazut, se implinesc acum 2 ani de cand autostrada Unirii (n.r. - Targu Mures - Ungheni) are o lege trecuta prin Parlament, iar in realitate nu s-a intamplat nimic. Aceasta are nevoie de o finantare cursiva si de constructori puternici care sa-si plateasca foarte bine muncitorii si, de regula, sa fie muncitori romani", afirma Benea.

Benea, fostul presedinte al Consiliului Judetean Bacau, se lauda cu 16 kilometri de centura in regim de autostrada pe raza judetului natal.

"In judetul Bacau, anul acesta vor fi dati in trafic primii 16 kilometri de autostrada din regiunea Moldovei, parte a centurii ocolitoare a Bacaului, si nu pot sa nu imi amintesc ca pe 15 martie, cand altii inaugurau un metru, liderii liberali afirmau mincinos despre constructorul autostrazii ca a fugit de la lucrare. Astazi, dupa un an si jumatate, vor fi dati in folosinta primii kilometri de autostrada din Moldova", a mai afirmat Benea.

Vasile Dancu: ONG-urile ne-au incurcat sa construim autostrazi

Vasile Dancu, un alt membru marcant al PSD, a venit la prezentarea programului de guvernare cu o alta scuza cand vine vorba despre lipsa autostrazilor din Romania.

"Stiti de ce nu am reusit noi sa facem toate aceste proiecte (n.r - de infrastructura) fiind la putere? Asa cum spunea Dragos (Benea, vicepresedinte PSD), "nu pentru ca nu am vrut sa facem asta", ci pentru ca am avut un stat impotent, un stat care nu a fost in stare sa asigure mecanismele, nu de finantare, pentru ca bani au fost, mecanismele de functionare ale unei investitii mari. Ne-am incurcat in ONG-uri, in lipsa proiectelor, in lipsa studiilor de fezabilitate sau in proceduri complicate pe care le-am preluat din alta parte ca pe un colaj incat nu am putut face licitatii publice", a declarat Vasile Dancu.

Acesta si-a inceput discursul cu o ironie, afirmand ca daca termina dupa orele 23.00 sa ii dea o hartie la mana precum ca a fost si a muncit la partid unde a vrut binele Romaniei si nu a fost la vreo "ingheorlaiala", asa cum crede Guvernul ca fac cetatenii in fiecare noapte.

Ionut Ciurea: Moldovenii i-ar linsa pentru cei 16 kilometri de "autostrada"Pe de alta partea, Ionut Ciurea, presedintele Pro Infrastructura, care sta cu ochii de 10 ani pe marile proiecte de infrastructura din Romania, puncteaza cateva dintre greselile flagrante pe care le-au facut decidentii politici numai in ultimii ani.

"Dupa ce ai fost partidul care a stat cel mai mult la guvernare in ultimii 30 de ani, este penibil sa te lauzi ca ai reusit, intr-un final sa faci 16 kilometri de autostrada in Moldova. Dar stati asa, ca aia nu sunt nici macar terminati sau inaugurati. La companiile de stat troneaza prostia, incompetenta si fuga de raspundere, pentru ca nu s-au luat deciziile la timp. Ba, dimpotriva, s-au luat decizii dezastruoase. A se vedea rezilierea contractului la 98% executat. Faptul ca acesti oameni dau vina pe noi ca nu au facut ei autostrazi, asta este o mare aberatie. Bine, ma mir cum de nu au dat vina si pe vreme. Cred ca daca le-ar zice moldovenilor ca, dupa 30 de ani, au facut doar 16 km de autostrada si nici aia terminati, si ar fi intr-un loc public, i-ar linsa. Aia 16 km, ei se lauda cu ei, dar nu vor fi gata prea curand si daca ii inaugureaza, poate vor fi dati in folosinta pe o singura banda, pe un sens, asta ca sa ne intelegm cum se fac treburile la noi", a mai spus Ionut Ciurea.

Nu ne comparam cu nici o tara la km de autostrada... in sensul rau pentru noiNoi avem 870 de kilometri de autostrada. Bulgarii au tot cam atat, numai ca ei au jumatate din populatia si suprafata Romaniei.

"Daca luam in considerare numai aceste doua considerente, bulgarii sunt cu mult in fata noastra. Daca ne uitam si mai la vest, spre Ungaria, deja nu mai avem termen de comparatie. Nu ne permitem sa ne comparam nici macar cu Serbia care tot asa au sute de kilometri de autostrada. Ei au si trecut prin niste razboaie fata de noi. Nu ne comparam cu nici una dintre aceste tari pentru ca nu iesim bine deloc", afirma liderul Pro Infrastructura.

Potrivit lui, bulgarii au si ei problemele lor, dar la noi aparatul bugetar este extrem de ineficient.

"La noi, licitatiile dureaza cu anii, in loc sa dureze jumatate de an, cel mult, cu tot ce inseamna tot demersul de la publicare, depunerea ofertelor, evaluarea lor, datul castigatorului, contestatii si semnat contractul. In mod normal, tot procesul asta ar trebui sa dureze 6 luni. La noi dureaza si 3 ani. Un an minimum este licitatia, dar au fost licitatii care au fost si 3 ani, sau 2 ani si apoi au fost anulate, asa cum a fost la drumul express Pitesti - Craiova", explica Ciurea.

Nu se pot expropria constructiile ilegalePotrivit acestuia, sunt probleme tehnice la noi in cazul constructiei autostrazilor absolut absurde. Acesta povesteste ca au fost cazuri in care romanii isi construiesc de la plantatii ilegale de pomi pe care nu ar trebui sa-i puna acolo pana la case facute in camp.

"Chiar daca aceste case sunt ilegale nu poti sa le demolezi casele. Nu merge! Pentru ca trebuie sa ai expropriere si cum sa-i faci exproprierea pe o casa la care el nu are acte. Nu poti!", mai spus Ionut Ciurea.

Romania, tara absurditatilor in materie de autostraziDupa parerea presedintelui Pro Infrastructura, chiar daca avem banii de la Bruxelles, noi nu avem proiecte mature de infrastructura pentru a face autostrazi in 5-6 ani.
"Sa se consume acesti bani pe care ni i-a pus la dispozitie UE? Noi inca ne chinuim la Lugoj-Deva, pe care am inceput-o din exercitiul financiar anterior", afirma Ciurea.

Acesta crede ca Romania va ajunge la 1.000 de km de autostrada in urmatorii 3-4 ani si asta pentru ca deja avem contracte pentru acei 130 de km ramasi pana la aceasta cota. "Viteza noastra de contruire de km de autostrada este de 30 si ceva de km pe an, in medie. Adica sunt ani cu 0 sau 15 km construiti si sunt si abni cu 50 de km construiti. 100 de km de autostrada construiti nu am mai vazut de aproape 10 ani, de prin 2011 - 2012 daca nu ma insel", afirma seful de ONG.

Acesta ne da si un exemplu cat se poate de concret."Haideti sa spunem ca vin urmatorii (n.r. - politicieni) si sunt extrem de seriosi. Nici asa nu au cum sa mareasca diferenta de la 35 km la 300 km pentru ca poate sa vina si Dumnezeu la Transporturi si tot nu reuseste sa-i faca. Problema noastra este ca noi trebuie sa ajungem la 3.000 de km de autostrada construiti. Haideti sa zicem ca facem 50 de km pe an, pai restul de 2000 impartiti la 50 de km/ an, ne mai ia inca 40 de ani sa reusim. Haideti sa spunem ca suntem foarte performanti si facem 100 de km pe an... si tot ne va lua 20 de ani sa facem acei km de autostrada. Asta inseamna, in cel mai optimist scenariu, ca atunci cand o sa fiu aproape de pensie poate o sa ajuns sa merg si eu normal in tara asta?", se intreaba Ionut Ciurea.

Proiecte din programul de guvernare 2017 - 2020, promise de PSD si nefinalizate:1. Finalizarea, modernizarea si reabilitarea coridoarelor strategice (coridorul
IV), a inter-coridoarelor, a drumurilor Trans-Regio si Euro-Trans.

 • - Finalizarea cu prioritate a axei: Constanta - Nadlac (CoridorIV)


 • 2. Finalizarea autostrazii Lugoj-Deva. Perioada: 2017.

  3. Autostrada Sibiu-Pitesti.

  4. Finalizarea Variantei Ocolitoare a Bucurestiului la profil de autostrada (Inel Bucuresti (A0) care va face legatura intre autostrada A1 cu autostrada A2 in prima faza; in faza a doua, inchiderea inelului centura in regim de autostrada de jur imprejurul Bucurestiului).

  5. Constanta - Vama Veche - Trans-Regio - (36, 7 mil. euro, FEN + BS).

  6. Finalizarea Autostrazii Transilvania

 • - Comarnic - Brasov (997,75 mil. euro). Perioada: 2017 - 2022.
 • - Sibiu - Brasov (737,22 mil. euro). Perioada: 2017 - 2020.
 • - Surplacu de Barcau - Bors (+ Oradea). (304,43 mil. euro) Perioada: 2017-2019
 • - Nadaselu - Suplacu de Barcau: (1.002,55 mil. euro). Perioada: 2017-2020.
 • - Finalizarea autostrazii Sebes - Turda. Perioada: 2017
 • - Tronsonul Ploiesti - Comarnic (306,77 mil. euro, FEN + BS)


 • 8. Finalizarea Sectiunii Bucuresti - Ploiesti, sector 1, km 0+000 - km 3+325; nod Centura Bucuresti km 6+500 si nod Moara Vlasiei km 19+500. Perioada: 2017

  9. Autostrada est-vest (Montana):
 • - Tronsonul Tg. Mures - Tg. Neamt (Val. estimata: 2,942 mld. euro,FEN + BS); Perioada realizare SF + PT: 2017-2019.
 • - Tronsonul Tg. Neamt - Iasi - Ungheni (Val. estimata: 1.129 mld. euro. Perioada realizare SF + PT: 2017-2019. Perioada executie lucrari: 2019-2022.
 • - Campia Turzii - Targu Mures - la nivel de autostrada (224,94 mil. euro, FEN + BS). Perioada: 2017-2018


 • 10. Modernizare Centura Bucuresti (A1-DN7, A2-DN2) (53,80 mil. euro, FEN + BS). Perioada: 2017-2018.

  11. Coridorul IX paneuropean, prin realizarea unor tronsoane de drum/valoare estimata:
 • - Drumuri expres: Ploiesti-Buzau (254,800 mil. euro), Buzau - Focsani (282,36 mil. euro), Focsani - Bacau (428,3 mil. euro), Bacau - Pascani (388,95 mil. euro)- FEN + BS; Perioada SF si PT: 2017-2018. Executie lucrari: 2019-2021.
 • - Drumuri expres: Pascani - Suceava (289, 99 mil. euro), Suceava-Siret (196,20mil.Euro) - FEN + BS;


 • 12. Legatura A3 - Aeroport Henri Coanda (43,11 mil. euro, FEN + BS) Perioada: 2017-
  2019.

  13. Constanta - Tulcea - Braila (+ pod peste Dunare): (1141,88 mil. euro, FEN + BS).

  14. Autostrada: Pitesti - Craiova. Perioada realizare: SF+PT: 2017-2018. Executie
  lucrari: 2019-2021.

  15. Bucuresti - Giurgiu (41,25 mil. euro, FEN + BS) Perioada: 2018-2019.
  - Modernizarea si construirea variantelor ocolitoare

  Se va urmari finalizarea variantelor ocolitoare incepute, precum si constructia altor
  sosele de centura, urmarindu-se un profil rutier rapid:

 • - Varianta ocolitoare a Sucevei - Proiect fazat (8,65 mil. euro, FEN + BS).
 • - Varianta ocolitoare Tg. Jiu - Proiect fazat (36,69 mil. euro, FEN + BS).
 • - Varianta ocolitoare Bacau - (83,57 mil. euro, FEN + BS).
 • - Varianta ocolitoare Targu Mures - (23,29 mil. euro, FEN + BS).


 • 15. Finalizarea si dezvoltare pentru rutele turistice de interes national si international

 • - Modernizare Transfagarasan (31,95 mil. euro)
 • - Transalpina (53,8 mil.euro, FEN + BS).


 • Intre timp, Romania detine un record pe care nici o tara din Uniunea Europeana nu ni-l poate lua: cel mai mare numar de morti in accidente rutiere, majoritatea fiind din cauza lipsei de infrastructura adecvata traficului.

  CITITI SI:  Lucrari intense de asfaltare pe lotul 1 din A10, Sebes- Turda. Antreprenorul a adus alte trei firme pentru a finaliza proiectul in 2020 VIDEO

  Ambitiile politice ale familiei Umbrarescu. Finul "Regelui asfaltului" si fratele acestuia, candidatii lui Voiculescu la parlamentare
  Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 13579 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  Bizon
  rank 5
  UN MARE ADEVAR..."troneaza prostia, incompetenta " si imbbecilitatea
  dar ....In TOATA Romania , si ce este abominabil si mai incomprensibil este ca Romania este condusa de acestia !!!
  cozmin
  rank 5
  nazistii asta au facut intr-adevar, autobahnuri
  si aici e locul.
  pentru ca atunci cand evreii au condus tara in anii 30 Romania dona ambulante Frantei iar americanii se imbracau in indieni si dansau in fata conducatorilor romani.
  oetzi
  rank 5
  De ce n-avem autostrazi intrebati psd-ul la fel cum sunt 8 spitale
  pe hartie!!! Vreti sa vedeti autostrazi treceti din Ardeal in Ungaria si va duceti glont in toata Ungaria pana la Oceanul Atlantic !!! A si sper sa intre si la noi ca doar au ajuns la Oradea !!!!!!!!! Politica psdista de dambovita , o sa fie veci..autostrada!!! Pana nu scapam de mentalitati , majoritatea psdista ,hotie,coruptie , si diletanti calatorim afara!!! Asta e adevarul !
  Gurgui017
  rank 5
  oezi, ca sa TE inteleg, ai putea sa ne spui, ca de acum PNL
  are deja un an de guvernare, cati cm de drumuri au inceput ai tai galbeni in acest rastimp si cati au terminat, ca sa vedem ce schimbare de paradigma s-a produs trecand de la ghertzoii rosii la cei galbeni !
  Din pacate schimbarea culorii nu a produs NIMIC pozitiv, doar uitandu-ne la nea gringa si cei 24 de nepotzie pe care i-a uns in functii inalte si de ce nu la nea CostelA de se lua la tranta cu Comisiunea Europeana ce ii batea obrazul pt defrisarile pe care al costelus nici macar nu le vedea iara acu, isi unse rudele in scaune inalte la Iasi...
  Acelas nepotism, aceleasi apucaturi, aceeasi dorinta de a gauri cat mai tare sacul cu bani al tarii !!!
  Sa nu mai vorbesc despre muntii de euroi cheltuiti pt combaterea pandemiei dara spitalele duc lipsa de toate cele de la aparatura la medicamente...
  Dara pe astea voi nu le vedeti ca aveti ochelari de martzoage galbene !
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  "pleaca ai vostri, vin ai nostri, noi raminem tot"
  .....ca inainte!!
  adsal
  rank 5
  Nu avem autostrazi pentru ca zsa au ordonat rusii .
  Dupa ce au distrus economia Romaniei la ordinul Moskovei, PSD-ul a facut tot posibilul sa mimeze dezvoltarea infrastructurii de transport a tarii pentru ca Romania sa nu fie interesanta pentru marii investitori, astfel, Rusia neavand concurenta in zona . Totul la ordinul Moskovei . E destul sa vedeti unde a ajuns industria petrochimica, metalurgia, extractiile, ... pentru a intelege marsavia facuta de PSD (si nu numai) la ordinul Rusiei .
  DUTTY
  rank 5
  Culca-te!!!Esti obosit!!!
  .
  alphpha
  rank 5
  La
  Transporturi și CNAIR este o Mafie ce nu poate fi destructurată. Or fi ei proști și incompetenți cand e vorba de construit autostrăzi dar sunt doctori la șmenuri și țepe financiare cand e vorba să caștige bani prin hoții.
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  Daca te pune pe tine la Transporturi și CNAIR va fi identic!!!
  Nu se va schimba NIMIK!! Stii de ce!!!!
  Gurgui017
  rank 5
  O tot dam cu ”companiile de stat troneaza prostia, incompetenta si
  fuga de raspundere" pt cele cateva sute de km de autostrazi construite in 32 de ani de capitalism salbatec pe pamanturile mioritice, asta in timp ce o China a realizat in acest timp o retea de autostrazi ce bate la coor toata reteaua de autostrazi a EU.
  NU cred ca acestea sunt cauzele ! Cauzele REALE sunt coruptia, hotzia si mai ales nepotismul si favoritismul !
  Imi aduc aminte ca in vremurile cand Basescu punea celebrele placutze cu "aici sunt banii dvs." se asfalta o bucata buna de drum ce incepea la iesirea din Campulung si ajungea la Moeciu... Lucrarea s-a facut la vremuri de toamna blanda, a venit iarna si in primavara ce sa vezi: al drum era o gaura continua, caci de ar fi fost lasat fara asfalt probabil ca ar fi fost mai circulabil !
  Astaldi nu a reparat al drum, caci niste ciocli ai banilor nostri de la o Celebra companie de autostrazi, facusera un contract care prevedea o garantie de o luna pt al drum...
  S-a reparat tot pe banii nostrii iara firma Astaldi a luat in continuare sute de contracte platite cu miliarde de euroi...
  Cine se uita in urma, va constata ca ai ce sedeau in fotolii inalte acu vre-o 25 de ani la a Companie, sed in continuare pe ale scaune inalte, nefiindu-le tulburat jocul nemernic cu banii noastii de nici o forta politica !
  PS Autostrada soarelui desi are doar cativa anisori deja a fost REasfaltata de trei ori... Parca o asflateaza cu frisca si la ploaie sau zapada se topeste a frisca... Bani grei a costat a autostrada dar si mai grei costa REasfaltarile...
  Sa amintesc de autostrazile alea dinspre Sibiu ce tot o iau la vale...
  A raspuns vre-o data cineva ???
  Nu, caci nu este voie sa fie deranjati cei ce baga munti de bani in ale drumuri toamna ca primavara sa fie doar gropi si petice !
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  Gurgui017&raulbaal: voi ce ati votat in toti acesti 30 de ani?
  Sa nu spuneti ca n-ati votat! Nu mintiti! Spuneti sincer! Ati luat sacose cu mincare? Ati luat! Stiu! Va era foame si va cred! Mai ales ca era MOCA! Bani ati luat? Ati luat! Stiu! TOTI avem nevoie de bani! IPOCRIZIA voastra imi repugna! Sa incepem schimbarea! Dar! Sa incepem cu voi!!!
  raulbaal
  rank 5
  Analiza serioasa si judecati pt subminarea economiei!La puscarie!
  De ce *** nu decreteaza Iohannis daca tot moare de grija Romaniei ,constructia de autostrazi ca activitate de interes strategic ,cu tot ce decurge de aici????
  Daca e lege sa faci o autostrada si nu o faci ,inseamna ca incalci legea!Deci ,la puscarie!
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor