Daianu (BNR): La actualul ritm de crestere, Romania ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 de ani

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 14:20
3752 citiri
Daianu (BNR): La actualul ritm de crestere, Romania ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 de ani

Economia Romaniei ar trebui sa creasca in medie cu 5% anual, in mod sustenabil, pentru a putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani, in conditiile dezvoltarii semnificative a infrastructurii si a cresterii importante a veniturilor fiscale, a spus Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a ajuns in 2015 la 57% din media UE dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor, ajungand aproape la egalitate cu Croatia, care avea un nivel de 58%.

Totodata, Romania ar avea nevoie de noua ani pentru a ajunge, in 2024, la 75% din media zonei euro, potrivit lui Daianu, care a facut aceste declaratii vineri, in cadrul sesiunii stiintifice "Romania in Uniunea Europeana" organizata de Academia Romana.

"Daca Romania ar creste economic in mod sustenabil, in medie cu 5% pe an, ar putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani. Nivelul de 75% din media zonei euro ar putea fi atins in 9 ani, adica in 2024", a sustinut Daianu.

In plus, daca Romania si-ar pastra ritmul mediu de crestere inregistrat in perioada 2000-2015, atunci ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 ani, in vreme ce 75% din media zonei euro ar putea fi atinsa in 13 ani.

Reprezentantul BNR a atras atentia ca, pentru adoptarea monedei euro, trebuie indeplinite unele conditii structurale precum dezvoltarea infrastructurii, cresterea veniturilor fiscale care sa mareasca "spatiul fiscal", consolidarea finantelor publice in mod durabil, cresterea gradului de competitivitate a economiei printr-o structura mai buna a productiei, printr-o valoare adaugata mai mare, nu prin salarii joase, si o finantare adecvata a Educatiei si Sanatatii.

Citeste mai multe despre Romania si zona euro:

In plus, trebuie rezolvata problema evaziunii fiscale, care a devenit una structurala si care reprezinta unul dintre principalele motive ale unui nivel foarte scazut al veniturilor fiscale.

"Evaziunea fiscala, evitarea platii taxelor au devenit, in Romania, probleme structurale, cronicizate, care trebuie rezolvate", a declarat Daianu.

Citeste o analiza scrisa pentru Ziare.com pe aceasta tema de Daniel Daianu

Citeste si:
Oana Gheorghiu, mesaj de revoltă către liderii PNL: "Rușine măi băieți, că bărbați nu sunteți! Rușine!"
Oana Gheorghiu, mesaj de revoltă către liderii PNL: "Rușine măi băieți, că bărbați nu sunteți! Rușine!"
Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește Viață, cea care alături de Carmen Uscatu, împreună cu sute de mii de donatori, construiesc primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică...
Florin Cîţu continuă "baletul" refacerii USL: "PSD vorbeşte de un armistiţiu. E un pas înainte important"
Florin Cîţu continuă "baletul" refacerii USL: "PSD vorbeşte de un armistiţiu. E un pas înainte important"
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, apreciază că este "un pas important înainte" faptul că PSD vorbeşte de un armistiţiu pentru susţinerea noului guvern până la 1 februarie. "Dacă e...
Sursa: NEWS.RO