Profesorii de sport se revoltă. Educația Fizică nu va mai fi materie obligatorie și vor dispărea notele. Care va fi impactul

Marti, 09 August 2022, ora 06:20
5404 citiri
Profesorii de sport se revoltă. Educația Fizică nu va mai fi materie obligatorie și vor dispărea notele. Care va fi impactul
La disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport se acordă calificative de tip „admis”, „respins” FOTO: Unsplash.com

Disciplina Educație Fizică este în pericol. O asociație a profesorilor de educație fizică și sport atrage atenția că această disciplină școlară suferă mari modificări: nu va mai fi obligatorie și nu se vor mai da note, se vor folosi calificative: admis, respins.

Asociaţia profesorilor de educaţie fizică şi sport din Vrancea susţine că domeniul Educaţiei Fizice şi Sportului intră într-o criză majoră, indusă tocmai de către cei care ar fi trebuit să ajute pentru ca situaţia să se schimbe în bine.

Asociaţia îndeamnă părinţii şi sportivii să susţină orele de sport în şcoli, în contextul în care sportul şcolar de masă este în moarte clinică din pricina lipsei de finanţare şi a deciziilor neinspirate.

Evaluarea la orele de educaţie fizică se schimbă în mod radical

"Se va trece de la acordarea de note de la 1 la 10, la calificative. Din păcate, este impropriu spus calificative, căci nu sunt de tip ”satisfăcător”, ”suficient” sau ”foarte bine” ci doar ”admis/respins”.

Acest fapt transformă ora de educaţie fizică în disciplină de mâna a doua, aruncă în derizoriu importanţa acestui obiect, discriminează în mod clar Educaţia Fizică în raport cu celelalte discipline, demotivează elevul, care nu va mai participa cu acelaşi interes la această activitate de o importanţă majoră pentru sănătatea lui.

Totodată, îngrădeşte posibilitatea profesorului de a-şi atrage elevii către orele predate de el şi de a asigura elevului un feed-back relevant pentru prestaţia lui la ore, în concordanţă cu acele competenţe pe care profesorul urmăreşte să le dezvolte", transmit reprezentanţii Asociaţiei profesorilor de educaţie fizică.

România, pe primul loc la obezitatea infantilă

Numărul copiilor supraponderali crește de la un an la altul, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică din România.

În plus, România este pe primul în Europa la obezitate infantilă. Statisticile după pandemie arată că aproape 40% dintre copii au probleme cu kilogramele.

Tot mai mulți copii devin obezi

Îngrijorător este și faptul că vârsta la care se instalează obezitatea este mult mai mică. Până recent, obezitatea apărea de la 7 ani, însă în prezent vârsta s-a înjumătățit.

La acest fapt contribuie și lipsa mișcării. Foarte mulți copii preferă lumea virtuală a jocurilor online în detrimentul unei ore de sport făcute ca la carte sau a unui meci de fotbal jucat afară.

Telefoanele mobile sunt și ele un impediment în calea mișcării, dar și a socializării. De multe ori putem observa tineri, care deși stau la aceeași masă nu comunică între ei și folosesc separat telefonul.

Pierderea titularizării cadrelor didactice

"O altă problemă de natură să provoace tulburări în acest domeniu este trecerea Cluburilor Sportive Şcolare şi ale Palatelor Copiilor din subordinea Ministerului Educaţiei la primării.

Acest lucru echivalează, spun profesorii, cu pierderea titularizării cadrelor didactice care lucrează aici şi transformarea lor într-un fel de funcţionari publici", spune Asociația profesorilor de educație fizică.

Citește și:
De ce cred elevii că ar trebui să se facă școală de Ziua Educației. ”Să ne uităm la cum arată sistemul”
De ce cred elevii că ar trebui să se facă școală de Ziua Educației. ”Să ne uităm la cum arată sistemul”
Peste 3 milioane de elevi din întreaga țară nu merg la ore pe 5 octombrie, în fiecare an, pentru că astfel este marcată Ziua Educației. O petiție cere ca această zi să fie sărbătorită...
Lukaşenko cere mobilizarea eleviilor pentru strânsul cartofilor. "Va fi un bun antrenament fizic"
Lukaşenko cere mobilizarea eleviilor pentru strânsul cartofilor. "Va fi un bun antrenament fizic"
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko cere mobilizarea elevilor, pentru a culege mere şi a recolta cartofi. Lukaşenko denunţă drept o ”sălbăticie” faptul că aceşti copii nu pot...