Cum justifică Emil Boc ajutorul guvernului pe care îl conducea pentru firmele lui Ioan Niculae: „România se afla într-o criză profundă, trebuia să salvăm locurile de muncă”

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 21:50
4026 citiri
Cum justifică Emil Boc ajutorul guvernului pe care îl conducea pentru firmele lui Ioan Niculae: „România se afla într-o criză profundă, trebuia să salvăm locurile de muncă”
Emil Boc a fost citat ca martor în Dosarul Romgaz-Interagro, în care Adriean Videanu și Ioan Niculae au fost achitați pe fond. FOTO: Ionuț Mureșan

Emil Boc a declarat luni, 9 octombrie, că Romgaz a vândut între anii 2008-2010 gaze ieftine către compania lui Ioan Niculae ca parte a măsurilor anti-criză de care au beneficiat și alți agenți economici, nicidecum ca urmare a influenței pe care o avea omul de afaceri asupra guvernului pe care actualul edil al Clujului îl conducea la vremea respctivă.

Fostul premier al României a fost audiat de Completul de 5 judecători al Înaltei Curți în dosarul Romgaz-Interagro, în care fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, precum și Ioan Niculae au fost achitați pe fond pentru constituire de grup infracțional organizat și delapidare.

Procurorii DIICOT susțin în rechizitoriu că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producția internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri.

De eexemplu, în timpul procesului pe fond, fostul director comercial al ELCEN, Irina Duică, a declarat în fața instanței supreme, în data de 3 decembrie 2021, că pe vremea când ministru al Economiei era Adrian Videanu, furnizorul de agent termic către populație era defavorizat în relația cu Romgaz, în comparație cu Interagro, firma lui Ioan Niculae.

Pe scurt, ELCEN lua gaze mai scumpe de la Romgaz sau nu lua deloc, pe când Interagro lua întotdeauna ieftin. ELCEN era obligată să folosească păcură pentru a furniza agent termic către populație, iar principalul ei competitor, Interagro, beneficia de reduceri în mod nejustificat, în condițiile în care ambele companii aveau datorii. Fostul director comercial a explicat că Romgaz prefera să „taie” gazele către ELCEN pentru a vinde ieftin către Interagro.

Emil Boc: „Politic, toată lumea poate să ceară orice”

Fostul premier Emil Boc a susținut o altă versiune în depoziția lui de martor, conform căreia compania lui Ioan Niculae n-ar fi fost în niciun fel favorizată de guvernul pe care îl conducea:

  • „Îmi amintesc de faptul că aceste măsuri au fost discutate și adoptate în contextul soluțiilor anti-criză, la nivelul anului 2008. În egală măsură erau în discuție 7.000 de locuri de muncă din industria chimică, posturi care trebuiau salvate, deoarece România se află într-o profundă criză economică.
  • În anul 2008 România a avut o creștere economică de peste 8%, iar în 2009 a avut o cădere de -7%, iar pe piață nu existau resurse financiare să acopere deficitul. Miniștrii erau obligați să caute resurse, să ajute ca 7.000 de oameni (n.r. – din industria chimică) să nu fie trimiși în șomaj. Dacă acești oameni erau trimiși în șomaj, statul nu le puteau acoperi cheltuielile.
  • În consiliul politic al conducerii Coaliției au fost discutate și stabilite aceste măsuri, mai ales în contextul în care soluții similare au fost propuse și în Guvernul anterior. Erau măsuri generale”, a declarat Emil Boc.

Întrebat de președinta completului de judecată daca uzanțele permiteau ca un operator economic putea în mod direct să solicite adoptarea unui memorandum în domeniul său de interes, Emil Boc a răspuns:

  • Legea este foarte clară. Un operator nu poate pune direct pe masa Guvernului un memorandum, ci doar prin intermediul structurilor prevăzute de lege. Mai exact, prin relația cu structurile din subordinea ministerului de resort.
  • Eu am vorbit acum de dimensiunea legala. Politic poți să ceri, toată lumea poate să ceară orice. De exemplu, sindicaliștii cer public unui ministru să crească salariile.
  • Atunci, în 2009 – 2010, zeci si sute de companii s-au adresat Guvernului, în manieră informală, pentru a fi sprijinite pentru salvarea locurilor de muncă”, a răspuns Emil Boc.

Achitări pe line în mega-dosarul Romgaz-Interagro

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și patronul Interagro Ioan Niculae au fost achitați în primă instanță, pe 19 decembrie 2022, pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și delapidare, reținute în sarcina lor de DIICOT în legătură cu gazele naturale date de Romgaz „pe caiet” companiei Interagro.

Înalta Curte a lăsat nesoluționată latura civilă și a menținut sechestrul pe bunurile Interagro până la concurența sumei de 282.630.330 de lei.

Instanța de fond a dat o lovitură grea procurorilor DIICOT în Dosarul Romgaz-Interagro și i-a achitat pe Videanu și Niculae alături de alți 9 inculpați, anume:

  • Marin Mirea,
  • Dan Victor Alesandru,
  • Viorel Palașcă,
  • Ioana Apan,
  • Alpar Kramer,
  • Francisc Toth,
  • Adrian Lucian Stancu,
  • Marius Leonte Veza
  • Lucia Ionașcu.

De asemenea, judecătorii au achitat compania lui Ioan Niculae, Interagro, trimisă în judecată ca persoană juridică.

Temeiurile achitărilor pe bandă sunt fie litera a) – „fapta nu există”, fie litera b) – „fapta nu este prevăzută de legea penală” din art. 16. Cod procedură penală.

Cu toate acestea, ICCJ a lăsat nesoluționată acțiunea civilă și a menținut sechestrul asupra bunurilor tuturor inculpaților până la judecarea apelului. Compania Interagro a rămas cu un sechestru de 282.630.330 de lei, adică aproximativ 56 de milioane de euro (suma calculată ca prejudiciu).

Din stufosul rechizitoriu al DIICOT rezultă că Ioan Niculae ar fi făcut tot posibilul în a-i determina pe reprezentanții Executivului – Varujan Vosganian și Adriean Videanu – să-i dea un act normativ „cu dedicație” în așa fel încât Interagro să beneficieze de gaze mai ieftine de la Romgaz, la un sfert sau o treime față de cele de pe piață.

Ulterior, Varujan Vosganian, predecesorul lui Adriean Videanu la Ministerul Economiei, n-a mai ajuns nici la Parchet, nici în instanță, deoarece colegii din Parlament au avizat negativ demararea cercetărilor penale.

Prejudiciul din Dosarul Romgaz: peste 280 de milioane de lei

Scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către inculpatul Ioan Niculae a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producția internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri, spun anchetatorii.

  • Pentru perioada 2005-2007 s-au acordat discounturi, în principal, în funcție de cantitatea preluată (de volum). Aceste discounturi au avut valoarea totală de 8.536.289 lei (reprezentând aproximativ 2% din totalul discounturilor) și nu ar fi trebuit să fie acordate SC Interagro SA deoarece înregistra datorii restante.
  • A doua etapă, în care discounturile acordate au reprezentat aproximativ 98 % din totalul acestora, s-a desfășurat în perioada 2008-2010, perioadă în care liderul grupului infracțional organizat, respectiv inculpatul Niculae Ioan, a folosit influența sa ca puternic om de afaceri din România și a apelat la persoane desemnate politic la conducerea Ministerului Economiei, care avea în subordine partea civilă Romgaz, urmărind obținerea de profituri tot mai mari.
  • În perioada respectivă, 2008-2010, s-a urmărit și obținut majorarea discounturilor și implicit s-au obținut sume mai mari de bani ca produs al infracțiunii scop a grupului infracțional organizat.
  • În această perioadă, grupul infracțional organizat a fost sprijinit de către reprezentanți din Ministerul Economiei, iar discounturilor au fost majorate la 40 USD la 1.000 mc și au fost acordate (în cuantum de 40 respectiv 30 de dolari la 1.000 mc) aproximativ 3 ani cu perioade scurte de întreruperi”, notează procurorii DIICOT.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acțiunile concertate ale membrilor grupului infracțional organizat, inculpata persoana juridică SC Interagro SA Bucureşti (…) a prejudiciat partea civilă SC Romgaz S.A. cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor”, mai rețin procurorii DIICOT.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Emil Boc, #Adriean Videanu Romgaz, #Ioan Niculae Interagro, #grup infractional organizat, #delapidare, #DIICOT, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie