România, la doar un pas de o dublă epidemie: ”Vaccinul este regele neîncoronat al medicinei”

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 10:28
2353 citiri
România, la doar un pas de o dublă epidemie: ”Vaccinul este regele neîncoronat al medicinei”
Tânără care se vaccinează FOTO Unsplash

Camerele de gardă din spitalele din România sunt suprasolicitate, în urma creșterii cazurilor de rujeolă și gripă. Medicii recomandă în continuare vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de a combate formele severe al acestor boli.

Pentru a face față numărului mare de cazuri, spitalele au impus restricții de acces vizitatorilor.

”Chiar avem copii în camera de gardă care așteaptă. Nu am niciun loc liber în secție, aștept să mai externăm acum la prânz, dar se vor ocupa imediat”, a declarat medicul Gheorghiță Jugulete de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, potrivit Digi24.

În doar o zi, la spital ajung și 300 de bolnavi cu gripă sau rujeolă.

”Ni se întâmplă la pacienți prezentați în cursul nopții să trebuiască să rămână camera de gardă până a 2-a zi. 99% din cei care se prezintă cu gripă sunt nevaccinați. ”Nu m-am gândit, nu am avut timp până la eu nu ma vaccinez, că eu nu cred în vaccin”. Avem tot spectrul de opinii”, a spus și dr. Cătălin Apostolescu.

Aceeași situație este și la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Camera de gardă este plină de copii bolnavi și părinți speriați.

”Avem și o groază de sugari aici. Au împrumutat de la frații lor care se duc la grădiniță, pentru că, din păcate, avem niște probleme cu mâinile. Nu ne mai spălăm că nu ne mai e frică ca în pandemie. Dar cei care vin sunt în marea lor majoritate bolnavi sever și avem, în principiu, cam o treime din testele făcute de gripă sunt pozitive. Am avut câte 30-40 de cazuri pozitive în fiecare zi și care necesită internare”, a declarat medicul Mihai Craiu.

”Vaccinul produce o plasă de siguranță”

Până în prezent, au fost confirmate 22 de decese cauzate de gripă și patru de rujeolă. Numărul infecțiilor respiratorii a crescut, în doar o săptămână, cu peste 100.000.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național la începutul lunii decembrie 2023, iar medicii avertizează că, cel mai probabil, va fi declarată și epidemie de gripă.

”Dacă evoluează în ritmul acesta, e posibil ca săptămâna viitoare INSP sa declare epidemie de gripă”, este de părere medicul Cătălin Apostolescu.

Medicii recomandă vaccinarea, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile: copii, bătrâni și pacienții cu boli grave.

”În ceea ce privește vaccinul antigripal, principalul mit urban e legat de ineficiență. Spun, ”dar eu știu pe cineva care s-a vaccinat antigripal și totuși a făcut boala”. Trebuie spus că vaccinul antigripal nu este ca să prevină infectarea cu gripă și este ca să producă celor vulnerabili o plasă de siguranță, ca să nu apară complicație amenințătoare de viață. E posibil ca o persoană nevaccinată să ajungă în 3 zile în secția terapie intensivă”, a explicat doctorul Mihai Craiu.

„Vaccinul este regele neîncoronat al medicinei. Este cel mai eficient și cel mai sigur mijloc terapeutic pe care l-a avut vreodată medicina umană la îndemână, iar în ceea ce privește gripa și rujeola, valoarea lor este incontestabilă”, a transmis și medicul Cătălin Apostolescu.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata de vaccinare trebuie să fie de cel puțin 90% pentru a controla bolile. În România, în ultimii zece ani, rata de vaccinare a ajuns între 70 și 80%. Principalele motive pentru care oamenii se tem de vaccinuri sunt teoriile conspirației și informațiile insuficiente.

767 de cazuri noi şi un deces cauzat de rujeolă în România, în ultima săptămână. Județele cu cele mai multe îmbolnăviri
767 de cazuri noi şi un deces cauzat de rujeolă în România, în ultima săptămână. Județele cu cele mai multe îmbolnăviri
13.113 cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul anului și până pe 21 aprilie 2024, a anunțat marţi, 23 aprilie, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Doar în ultima...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#epidemie Romania, #epidemie rujeola Romania, #epidemie gripa Romania, #vaccin antigripal, #vaccin rujeola , #sanatate