Cum să furi 35.000 de euro fără să fii pedepsit. Mesajul trimis greșit care a impresionat sute de oameni: ”Nu mai ştiu ce să mai facem! E teroare!”

Marti, 13 Iunie 2023, ora 03:23
7538 citiri
Cum să furi 35.000 de euro fără să fii pedepsit. Mesajul trimis greșit care a impresionat sute de oameni: ”Nu mai ştiu ce să mai facem! E teroare!”
Medicul a primit de la un martor denunţător suma de 1.000 de euro FOTO mytex.ro

O poveste impresionantă prezentată pe conturi fictive de Facebook create în numele unor vedete cu notorietate în România le-a adus unor tineri din Suceava o impresionantă sumă de bani în doar un an de zile.

Peste 35.000 de euro au câștigat sucevenii, banii fiind trimiși de oameni de bine, peste 300, convinși că ajută niște copii sărmani din Beiuș. În realitate filantropii au finanțat traiul în huzur al celor patru.

Sucevenii au demarat afacerea în anul 2015. Atunci, doi dintre ei au plăsmuit un scenariu în baza căruia să facă rost rapid de bani fără să muncească prea mult. Au studiat pe internet ce variante de câștig rapid ar avea și au decis să cloneze conturile de Facebook ale vedetelor de televiziune cu mare notorietate (Andreea Marin, Teo Trandafir, Iulia Vântur, Sofia Vicoveanca, Stela Popescu etc).

Au conceput o poveste impresionantă, cu protagoniști copii sărmani rămași fără casă și familie în urma unui incendiu, în numele cărora au început să ceară donații.

Campania umanitară era concepută astfel încât să pară coordonată de staff-ul echipelor unor emisiuni de televiziune de mare audiență: ”Teo Show”, ”Prețuiește Viața” sau ”România te iubesc”. În timp, în echipa inițială a celor doi infractori au fost cooptați alți doi tineri, care s-au implicat în această afacere ilegală.

După ce au conceput povestea sucevenii au trecut la pasul următor. Căutau victimele perfecte, în special femei trecute de prima tinerețe, stabilite în afara României, cărora le trimiteau ”în mod greșit” un mesaj prin care solicitau bani pentru copiii sărmani din Beiuș.

Mesajele păreau trimise de pe conturile vedetelor menționate sau de echipa care lucra la emisiuni de televiziune. Flatate de solicitarea venită din partea unor asemenea personalități, multe dintre doamne au căzut în plasa escrocilor și au donat bani.

Cum erau ”agățate” clientele darnice

”Bună ziua. Nu sunt foarte sigură, dar dumneavoastră mi-ați spus că doriți să ajutați cazul celor doi copii din Bihor care au rămas orfani și cazul lor a fost prezentat în cadrul emisiunii România Te iubesc? ”, acesta era mesajul prin care ”agățau” clientele. Cine era tentat și intra în vorbă cu ”vedetele” nu scăpa fără o mică donație.

Au fost peste 300 de donații, unele de 50 de euro, altele mai consistente, de sute de euro sau lire sterline, prejudiciul estimat fiind de cel puțin 35.000 de euro.

Ca să nu dea de bănuit autorităților, cei patru se mutau dintr-un oraș într-altul unde închiriau apartamente. Ajunseseră să locuiască toți patru în același loc, iar fiecare se ocupa de această afacere care a mers ca pe roate mai bine de un an de zile. Când paginile de Facebook fictive erau blocate, fără nicio problemă concepeau rapid alta, pe numele altei vedete, dar se temeau de consecințe și știau că ”se va produce inevitabilul”.

”Nu mai ştiu ce să mai facem, serios! E teroare!”, se văita unul dintre ei în timpul unei conversații telefonice cu partenerul său. Nu știau că au telefoanele interceptate și că erau filați de ceva vreme de procurorii DIICOT, dar simțeau că totul se năruie, din moment ce tot mai multe vedete reușeau să blocheze/raporteze conturile fictive.

Gloria lor s-a terminat în momentul în care una dintre doamnele contactate a mirosit că ceva este necurat. Nu era la prima donație de acest fel și știa că banii se trimit într-un cont, în bancă, nu prin Western Union sau late servicii similar, iar campanile umanitare sunt promovate chiar de către vedetele respective, în timpul emisiunilor lor, ceea ce nu era cazul acum.

Ancheta în acest caz a demarat spre finalul anului 2016, dar abia în iunie anul trecut au escrocii au fost trimiși în judecată, dosarul lor judecându-se pe fond la Tribunalul Neamț. Au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic în formă continuată, înșelăciune în formă continuată, fapt pentru care ar fi ajuns la închisoare pentru cel puțin cinci ani. Instanța a decis să înceteze procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, având în vedere că au trecut mai bine de șase ani de la săvârșirea faptelor.

Cei patru trebuie să returneze o mică parte din banii primiți ca ”donație”, aproximativ 5000 de euro, persoanelor care s-au constituit părți civile în dosar.

Horoscop zilnic. Duminică, 28 aprilie. Zodia care va avea parte de o aventură
Horoscop zilnic. Duminică, 28 aprilie. Zodia care va avea parte de o aventură
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Vei avea de...
Cum au fost descoperiți mai mulți poliţişti că au luat banii pentru voucherele de vacanţă cu acte false. Agenții sunt obligaţi acum la muncă în folosul comunităţii
Cum au fost descoperiți mai mulți poliţişti că au luat banii pentru voucherele de vacanţă cu acte false. Agenții sunt obligaţi acum la muncă în folosul comunităţii
Cinci poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, unul dintre ei aflat acum la pensie, au fost obligaţi să presteze câte 30 de zile de muncă în folosul comunităţii....
#escroci, #donatii, #bani, #campanie umanitara, #Teo Trandafir, #Andreea Marin , #DIICOT