Presedintele Germaniei a demisionat - este implicat intr-un grav scandal de coruptie

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 12:14
10428 citiri
Presedintele Germaniei a demisionat - este implicat intr-un grav scandal de coruptie

Presedintele Germaniei, Christian Wulff, si-a anuntat, vineri, demisia din functie, dupa ce procurorii au cerut ridicarea imunitatii sale pentru a fi anchetat intr-un scandal de coruptie care a izbucnit la sfarsitul anului trecut.

"Sunt convins ca Germania are putere sociala mare si poate sa aduca avantaje mari Uniunii Europene. (...) Germania are nevoie de un presedinte care se poate darui acestor angajamente natonale si internationale fara probleme, un presedinte care are increderea unei majoritati a cetatenilor din tara", a declarat Christian Wulff, vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

"Evenimentele din ultimele zile au aratat ca increderea cetatenilor in mine si puterea mea de actiune au fost ingradite, din acest motiv nu este posibil sa continui in calitatea mea de presedinte, atat pe plan intern, cat si pe plan international, de aceea ma retrag din aceasta functie pentru a lasa drumul liber unui urmas", a mai spus acesta.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si-a amanat vizita oficiala in Italia, prevazuta pentru vineri, pentru a fi la Bonn atunci cand presedintele isi anunta demisia, relateaza BBC. La ora 12.30 (ora Romaniei), Merkel urmeaza sa sustina o conferinta de presa.

Christian Wulff va fi inlocuit de seful Bundesrat (camera superioara a Parlamentului), Horst Seehofer, din CSU, aliatul formatiunii cancelarului Angela Merkel, CDU.

Seehofer este ministru-presedinte al landului Bavaria.

Wulff este criticat aspru de la jumatatea lunii decembrie de presa germana care il acuza de a fi profitat de pozitia sa de lider al guvernului din Saxonia inferioara pentru a obtine avantaje financiare diverse, incercand apoi sa ascunda aceste afaceri.

Presedintele Germaniei ar putea ramane fara imunitate

Presa l-a acuzat pe seful statului, care nu detine puteri executive, ca a ascuns un imprumut, a profitat de vacante gratuite din partea unor oameni de afaceri bogati, iar apoi pentru ca a incercat sa faca presiuni asupra jurnalistilor cu scopul de a impiedica publicarea informatiilor.

In Germania, functia presedintelui este onorifica, insa acesta este o autoritate morala.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...