Strategii lui Obama, in spatele alegerilor din Marea Britanie - victorie rasunatoate vs. esec umilitor

Sambata, 09 Mai 2015, ora 11:24
4074 citiri
Strategii lui Obama, in spatele alegerilor din Marea Britanie - victorie rasunatoate vs. esec umilitor
Foto: Twitter/Jim Messina

Strategul care s-a ocupat de campania electorala a lui Barack Obama, Jim Messina, este cel care i-a ajutat pe conservatorii britanici sa-si invinga zdrobitor adversarii politici.

Ironic este ca seful de campanie al Partidului Laburist, care a suferit o infrangere umilitoare la alegerile din Marea Britanie de saptamana aceasta, David Axelrod, este tot un fost strateg al presedintelui american, scrie The Guardian.

David Cameron si partidul sau conservator s-au bucurat de o victorie decisiva la alegerile parlamentare, luand cu mult fata laburistilor condusi de Ed Miliband, care si-a si dat demisia din fruntea formatiunii sale.

Alegeri in Marea Britanie: Demisii pe banda rulanta pe scena politica

Dilema este daca aceasta evolutie raspunde si la intrebarea care dintre cei doi strategi americani este mai bun. Se poate trage concluzia ca Messina este un geniu, iar Axelrod lipsit de talent?

Probabil nu, sustine Stuart Stevens, un consultant politic de top, care s-a aflat in spatele multor campanii electorale din intreaga lume.

"Cred ca avem aceasta tendinta americana de a vedea totul doar din propriu nostru punct de vedere. Este nebunesc sa afirmi ca laburistii au pierdut din cauza lui Axelrod, iar conservatorii au castigat datorita lui Messina", a spus el.

Consultantul american a explicat ca in joc au fost factori mult mai importanti si ca "David Cameron era clar un candidat superior".

"Il felicit pe prietenul meu Messina pentru rolul pe care l-a jucat in rasunatoarea victorie a conservatorilor in Marea Britanie. In toti anii mei ca jurnalist si strateg, nu am vazut niciodata un esec mai mare la alegeri decat in Regatul Unit", a scris pe Twitter Axelrod, recunoscand victoria detasata a colegului sau.

Marea Britanie: Cameron a inceput sa-si faca Guvernul - ministrii-cheie raman pe pozitii

Acesta a declarat pentru Politico Europe ca i-a consultat pe laburisti cel mai mult prin telefon in legatura cu mesajele din campania electorala si ca a calatorit de sase ori in Marea Britanie pentru acest proiect.

In schimb, Messina s-a aflat pe toata perioada campaniei in Regat si a participat activ la fiecare element al comunicarii electorale.

Totusi, Stevens sustine ca cel mai important lucru pe care l-a facut Messina a fost sa lucreze pentru Cameron: "Secretul succesului in consultanta politica este sa lucrezi pentru oameni care vor castiga oricum si sa incerci sa nu o dai in bara".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#alegeri Marea Britanie strategi Obama, #strategi Obama Cameron , #Marea Britanie