"Basarabia e Romania" - Marsul pentru Unire, in imagini (Galerie foto)

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 21:32
7699 citiri
"Basarabia e Romania" - Marsul pentru Unire, in imagini (Galerie foto)

Peste 3.000 de persoane imbracate cu veste albastre, rosii si galbene au format un imens tricolor viu la Marsul pentru Unire organizat, duminica, la Bucuresti.

Participantii la manifestatia organizata de Platforma Civica "Actiunea 2012" au solicitat Unirea cu Republica Moldova ca prioritate nationala.

Participantii s-au adunat in Piata Victoriei, unde au cantat imnul, au dansat Hora Unirii si au scandat lozinci unioniste.

Din Piata Victoriei, manifestantii au plecat incolonati pe Calea Victoriei spre Cercul Militar National. Marsul a continuat pe bulevardul Mihail Kogalniceanu pana pe esplanada din Piata Operei.

Participantii la mars, majoritatea tineri, au avut in mana cate un drapel tricolor si pancarte cu mesajele "Basarabia e Romania", "Stefan cel Mare si Sfant - cel mai mare roman", "Unirea face puterea", "In Europa, prin Romania".

Pe traseul Marsului pentru Unire, participantii au fost aplaudati de unii trecatori, in timp ce altii s-au multumit sa-i priveasca sau sa-i fotografieze.

Unionistii au propus spre asumare candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie o serie de revendicari grupate sub genericul "Pact pentru Basarabia".

Sustinerea prin discursuri publice a necesitatii unirii, sprijinirea companiilor din Romania si din Republica Moldova pentru extinderea activitatii pe intreg spatiul celor doua state, crearea unui departament pentru reintegrarea Republicii Moldova sunt cateva dintre solicitarile a peste 30 de organizatii nonguvernamentale din Romania, Republica Moldova si diaspora.

De asemenea, se mai cere garantarea securitatii Republicii Moldova de catre statul roman si partenerii sai internationali, in cazul unei agresiuni externe, finalizarea procedurilor de adoptare a zilei de 31 august (Ziua Limbii Romane) ca sarbatoare legala ori desfiintarea obligatiei privind necesitatea detinerii sumei de minimum 500 de euro in cazul acordarii vizei pentru cetatenii Republicii Moldova care doresc sa viziteze Romania.

Unionistii mai vor integrarea celor doua sisteme energetice nationale, integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare si de transport rutier si a sistemului postal si unificarea sistemului de telefonie.

Candidatii semnatari ai Pactului pentru Basarabia vor fi promovati si recomandati alegatorilor pe un site realizat special cu acest scop: Pact Basarabia.

"Mii de oameni au iesit in strada la Chisinau pentru Unire. Am considerat ca tine de datoria noastra sa facem acelasi lucru. Asteptam reactia candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie", a declarat Marius Lulea, copresedintele Platformei Civice "Actiunea 2012".

Participantii la marsul de duminica, din Bucuresti, au strans semnaturi pentru Pactul pentru Basarbia.

Marsul a avut autorizatie pana la ora 17:00.

Citeste si:
Replica acidă a ministrului Energiei după ce a lipsit de la moțiunea depusă de USR: ”Criza nu trece doar dacă bateţi voi din picior”
Replica acidă a ministrului Energiei după ce a lipsit de la moțiunea depusă de USR: ”Criza nu trece doar dacă bateţi voi din picior”
Virgil Popescu a transmis luni, 27 iunie, că nu a putut participa la dezbaterea moțiunii depuse de USR împotriva sa pentru că a participat la reuniunea Consiliului TTE - miniştrii Energiei din...
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 27 iunie, prevede că numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului ar putea creşte de la 57 la 103....
Comentarii