"Basarabia e Romania" - Marsul pentru Unire, in imagini (Galerie foto)

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 21:32
8025 citiri
"Basarabia e Romania" - Marsul pentru Unire, in imagini (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Peste 3.000 de persoane imbracate cu veste albastre, rosii si galbene au format un imens tricolor viu la Marsul pentru Unire organizat, duminica, la Bucuresti.

Participantii la manifestatia organizata de Platforma Civica "Actiunea 2012" au solicitat Unirea cu Republica Moldova ca prioritate nationala.

Participantii s-au adunat in Piata Victoriei, unde au cantat imnul, au dansat Hora Unirii si au scandat lozinci unioniste.

Din Piata Victoriei, manifestantii au plecat incolonati pe Calea Victoriei spre Cercul Militar National. Marsul a continuat pe bulevardul Mihail Kogalniceanu pana pe esplanada din Piata Operei.

Participantii la mars, majoritatea tineri, au avut in mana cate un drapel tricolor si pancarte cu mesajele "Basarabia e Romania", "Stefan cel Mare si Sfant - cel mai mare roman", "Unirea face puterea", "In Europa, prin Romania".

Pe traseul Marsului pentru Unire, participantii au fost aplaudati de unii trecatori, in timp ce altii s-au multumit sa-i priveasca sau sa-i fotografieze.

Unionistii au propus spre asumare candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie o serie de revendicari grupate sub genericul "Pact pentru Basarabia".

Sustinerea prin discursuri publice a necesitatii unirii, sprijinirea companiilor din Romania si din Republica Moldova pentru extinderea activitatii pe intreg spatiul celor doua state, crearea unui departament pentru reintegrarea Republicii Moldova sunt cateva dintre solicitarile a peste 30 de organizatii nonguvernamentale din Romania, Republica Moldova si diaspora.

De asemenea, se mai cere garantarea securitatii Republicii Moldova de catre statul roman si partenerii sai internationali, in cazul unei agresiuni externe, finalizarea procedurilor de adoptare a zilei de 31 august (Ziua Limbii Romane) ca sarbatoare legala ori desfiintarea obligatiei privind necesitatea detinerii sumei de minimum 500 de euro in cazul acordarii vizei pentru cetatenii Republicii Moldova care doresc sa viziteze Romania.

Unionistii mai vor integrarea celor doua sisteme energetice nationale, integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare si de transport rutier si a sistemului postal si unificarea sistemului de telefonie.

Candidatii semnatari ai Pactului pentru Basarabia vor fi promovati si recomandati alegatorilor pe un site realizat special cu acest scop: Pact Basarabia.

"Mii de oameni au iesit in strada la Chisinau pentru Unire. Am considerat ca tine de datoria noastra sa facem acelasi lucru. Asteptam reactia candidatilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie", a declarat Marius Lulea, copresedintele Platformei Civice "Actiunea 2012".

Participantii la marsul de duminica, din Bucuresti, au strans semnaturi pentru Pactul pentru Basarbia.

Marsul a avut autorizatie pana la ora 17:00.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#mars pentru Unire , #Moldova
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Poza acinoI
acinoI
rank 5
Manifestantii sunt TOVARASII de la mitinguri, "salariatii" USL din