Criza politica in R. Moldova: UE nu-i mai asteapta pe moldoveni sa faca guvernul, trimite un mediator

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 13:59
2427 citiri
Criza politica in R. Moldova: UE nu-i mai asteapta pe moldoveni sa faca guvernul, trimite un mediator
Foto: Facebook / Valeriu Strelet

Uniunea Europeana urmeaza sa trimita un mediator la negocierile intre partidele care vor discuta crearea majoritatii parlamentare in parlamentul de la Chisinau pentru investirea noului guvern, Bruxellesul analizand in prezent candidaturile pentru aceasta misiune, a declarat duminica fostul premier Valeriu Strelet, actual liderul interimar al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Potrivit lui Strelet, mediatorul UE urmeaza sa vina saptamana viitoare la Chisinau, informeaza portalul IPN.

Valeriu Strelet a afirmat ca a abordat situatia din Republica Moldova in timpul recentei sale vizite la Bruxelles, unde s-a intalnit cu conducerea Partidului Popular European si cu oficiali UE. Nimeni din afara nu face presiuni asupra PLDM si nu-i dicteaza sa faca sau sa nu faca aliante cu cineva anume, a spus el.

Simtindu-se "tradat", PLDM a refuzat sa revina la masa negocierilor pentru "reeditarea unei noi aliantei proeuropene", dupa ce Partidul Democrat (PD), impreuna cu care forma o coalitie de guvernare din care facea parte si Partidul Liberal (PL), a votat motiunea de cenzura impotriva guvernului condus de fostul premier liberal-democrat Valeriu Strelet, la initiativa socialistilor si comunistilor (partidele de stanga, proruse).

PD si-a explicat gestul prin faptul ca alianta proeuropeana de la guvernare pierduse majoritatea in parlament dupa arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, acuzat de fraude bancare si luare de mita.

Pana recent, PLDM refuzase cu obstinatie invitatia de a se aseza masa negocierilor cu PD, PL si Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leanca, in vederea constituirii unei noi coalitii de guvernare.

Iohannis respinge acordul financiar pentru R. Moldova: Criza politica nu garanteaza continuarea reformelor (Video)

Ciolos, discutii cu presedintele R.Moldova: Ce i-a promis (Video)

Pe fondul crizei politice, care risca sa se adanceasca in prag de iarna, PLDM se pare ca si-a reconsiderat pozitia, anuntand ca ar putea sa revina la masa negocierilor daca partenerii sai de discutii vor accepta o serie de conditii, intre care stabilirea unui termen clar de acordare a independentei pentru o serie de institutii, numirea unui premier apolitic si demisia presedintelui parlamentului, Andrian Candu (reprezentant al PD).

Ministrul Apararii de la Chisinau: R. Moldova, in pragul disparitiei sale ca stat

D. Dungaciu, despre reevaluarea agresiunii Rusiei dupa atentatele de la Paris - Interviu

Referitor la perspectiva alegerilor anticipate, liderul interimar al PLDM a spus ca alegerile vor avea un efect negativ asupra intregii republici, apreciind ca aceasta situatie va fi evitata, deoarece sunt mai multe forte in actualul parlament care nu-si doresc anticipate.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...