Principalul invinuit in "furtul secolului" din R. Moldova vrea sa candideze la primaria Orheiului

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 13:15
2629 citiri
Principalul invinuit in "furtul secolului" din R. Moldova vrea sa candideze la primaria Orheiului
Foto: Instagram/jasminshor

Omul de afaceri moldovean Ilan Shor, invinuit in dosarul furtului de un miliard de dolari de la trei banci din R. Moldova, vrea sa candideze la functia de primar al orasului Orhei.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, si presedintele Consiliului de Circumscriptie Orhei, Victor Seremet, au confirmat ca omul de afaceri va candida independent la alegerile locale, scrie Jurnal de Chisinau.

"Ieri persoana de incredere a lui Ilan Shor a primit listele pentru a aduna semnaturile", a precizat presedintele Consiliului de Circumscriptie Orhei, fara a preciza insa daca Shor are dreptul sa candideze in conditiile in care este cercetat penal.

"Dumnealui se va inregistra, iar Comisia va examina. Daca va fi nevoie, noi vom face interpelarile necesare catre Ministerul de Interne pentru a primi informatii", a spus Victor Seremet.

"Orice cetatean al Republicii Moldova care nu este limitat in drepturi de o hotarare definitiva a instantei sau nu este condamnat si isi ispaseste pedeapsa poate sa-si inainteze candidatura la functii eligibile", a explicat si presedintele CEC, Iurie Ciocan.

Pentru a candida independent pentru functia de primar, o persoana trebuie sa adune semnaturile a cel putin 5% din numarul total al locuitorilor din localitatea respectiva. Aasadar, Shor are nevoie de aproximativ 1.300 de semnaturi.

El a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile saptamana trecuta. Curtea de Apel urma sa se pronunte pe marginea solicitarii procurorilor ca Shor sa fie transferat in izolator, insa sedinta a fost amanata pentru ca acesta s-ar fi imbolnavit.

Un miliard de dolari, disparuti din R. Moldova: Premierul cere paza sporita sa nu fuga principalul suspect

Premierul moldovean Chiril Gaburici a cerut luni supravegherea stricta a omului de afaceri, pentru ca acesta sa nu plece din tara.

"La moment, situatia din sistemul financiar-bancar este extrem de importanta pentru tara. De aceea, nu ne putem permite nici un fel de eroare de sistem in acest caz", a explicat Gaburici.

Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua

Numele lui Ilan Shor apare intr-un raport al unei companii americane cu privire la jaful de un miliard de dolari din Republica Moldova, care a fost publicat pe Internet de presedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu.

Raportul companiei americane Kroll se refera la disparitia a cel putin 13 miliarde de lei moldovenesti, credite neperformante, acordate de Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

In raportul de 82 de pagini se arata ca cele trei banci au fost tinta "unui grup de persoane" care a incercat sa preia controlul asupra lor, iar pentru a-si camufla actiunile ilegale, autorii atacului au majorat volumul de credite neperformante acordate de cele trei institutii.

Banii ar fi fost transferati intr-o banca din Letonia in contul unor companii inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong. In document figureaza de mai multe ori numele omului de afaceri Ilan Shor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ilan Shor primarie Orhei, #Ilan Shor candidatura primarie Orhei , #Moldova