Republica Moldova a cerut la ONU retragerea trupelor militare ruse din Republica Moldova

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 20:03
2368 citiri
Republica Moldova a cerut la ONU retragerea trupelor militare ruse din Republica Moldova
Foto: Unimedia

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a lansat, joi, in cadrul Adunarii Generale ONU, apelul tarii sale catre Rusia de a retrage trupele militare din teritoriu.

In discursul sau, Iurie Leanca a subliniat ca exista mai multe obstacole in calea reintegrarii Republicii Moldova, referindu-se la trupele straine care se afla pe teritoriul tarii sale, potrivit unui comunicat difuzat de servicul de presa al guvernului de la Chisinau, citat de Unimedia.

Premierul moldovean a declarat ca reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategica a Guvernului.

"Pentru Republica Moldova, dezvoltarea durabila este singura modalitate de a asigura o viatadecenta pentru cetatenii sai. Pentru aceasta trebuie sa asiguram dezvoltarea economica, securitatea energetica, dar si un mediu ecologic. In acest context, Guvernul colaboreaza activ cu actori internationali, in special cu Uniunea Europeana care joaca un rol de lider in acest domeniu si este ca un punct de referinta pentru politicile noastre nationale", a mai spus premierul.

Traian Basescu: Republica Moldova poate conta pe sprijinul ferm al Romaniei

Iurie Leanca a cerut respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii.

"Viziunea Guvernului Republicii Moldova pentru o solutie finala a conflictului este lipsita de ambiguitate. In primul rand, o solutie cuprinzatoare si viabila trebuie sa se bazeze pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii. Suntem deschisi pentru un compromis rezonabil pe un statut special al regiunii in cadrul Republicii Moldova, care ar oferi populatiei din stanga Nistrului un nivel confortabil si garantat de autoguvernare in diferite domenii ale vietii publice. Totodata, trebuie sa existe un spatiu constitutional, economic si de aparare unic in interiorul frontierelor recunoscute la nivel international ale Republicii Moldova.

In acelasi timp, Republica Moldova trebuie sa fie un stat functional care continua sa avanseze pe calea sa europeana si ofera populatiei de pe ambele maluri dreptul de a beneficia in mod egal de parteneriatul nostru extins cu Uniunea Europeana", a specificat premierul de la Chisinau.

La final, premierul moldovean a declarat ca este convins ca viitorul Republicii Moldova este unul luminos.

In cadrul aceleiasi adunari ale ONU, si presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a lansat un apel similar.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Leanca ONU trupe rusesti, #premier Moldova Leanca retragere trupe, #premier moldovean apel Rusia trupe , #Moldova