Chisinau: Guvernul Maia Sandu a picat, in urma motiunii de cenzura

Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 13:09
8295 citiri
Chisinau: Guvernul Maia Sandu a picat, in urma motiunii de cenzura

Este agitatie mare pe scena politica din Republica Moldova: Motiunea de cenzura depusa de socialisti impotriva Guvernului Maia Sandu a trecut, iar Executivul a picat.

Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 63 de voturi in Parlamentul de la Chisinau, transmite Agerpres.

Maia Sandu a reactionat imediat si a acuzat ca atat Guvernul, cat si cetatenii au fost tradati.

"Astazi a fost tradat nu doar un Guvern care apara interesele oamenilor, dar fiecare cetatean care isi punea sperantele ca in curand se va face dreptate si se va trai mai bine", a scris Sandu pe contul ei de Facebook.

Dezbaterea motiunii de cenzura depuse de PSRM impotriva Guvernului de la Chisinau a inceput la ora 10:00.

Iata cum s-a desfasurat sedinta:

De la aceeasi ora a inceput si o manifestatie de sustinere pentru Executiv. Protestatarii s-au strans in fata Parlamentului si asculta discursurile politicienilor la boxe.

Oamenii scandeaza, printre altele, "Dodon tradatorul. Sustinem Maia Sandu".

"Parlamentul va pune la vot motiunea de cenzura impotriva Guvernului Maia Sandu! Cresterile salariale, reforma Justitiei vor fi oprite daca deputatii socialisti si democrati voteaza demiterea Guvernului!

Venim si aparam Justitia in fata Parlamentului!", se arata in indemnul organizatorilor protestului. Evenimentul este intitulat "Aparam Guvernul Maia Sandu! Aparam Justitia!".

Referitor la motiunea de cenzura, Andrei Nastase, ministrul moldovean de Interne, a scris pe contul sau de Facebook ca "prea multi oameni mici, care nu pot vedea dincolo de ei si de interesul lor meschin, nu permit Republicii Moldova sa devina o tara cu adevarat mare, prospera si asezata cu demnitate in randul celorlalte natiuni europene".

"Mi-am dorit dintotdeauna tot ce este mai bine si mai corect pentru Moldova si pentru toti oamenii ei. Am luptat si lupt in continuare pentru adevar, dreptate, echitate sociala, demnitate, constiinta nationala si un viitor sigur si prosper pentru generatiile viitoare.

Exista momente in care toate aceste valori sunt calcate in picioare, fara niciun fel de ezitare, de oamenii mici care n-au lasat si nu vor sa lase Republica Moldova sa fie o tara mare. Iar astazi, in Parlamentul tarii, un astfel de moment va masura inca o data, cu o precizie istorica greu de definit, interesul celor care nu vor ca justitia libera si statul de drept sa fie instaurate cu fermitate in Republica Moldova", a mai scris pe reteaua sociala Nastase, inainte de inceperea sedintei.

Socialistii din Republica Moldova au inaintat o motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Maia Sandu, pe motiv ca proiectul privind legea procuraturii propus de actualul guvern ar fi neconstitutional si ar contraveni normelor internationale.

Premierul Maia Sandu a prezentat, vineri, proiectul privind legea procuraturii.

"Curatarea Justitiei ramane scopul numarul unu al activitatii noastre. Pentru asta avem nevoie de justitie independenta, functionala si adevarata. Reforma Justitiei nu este moftul meu, e promisiunea pe care am facut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate. (...)

Da, am facut anumite compromisuri pentru obiectivul principal: o procuratura independenta. Moldova a trecut prin mai multe reforme ale Justitiei: au fost create multiple structuri care trebuiau sa apere Justitia de tentative de acaparare. Functia de procuror a fost tranzactionata pe sub masa de catre partide.

Imi asum raspunderea politica pentru identificarea candidatilor la functia de procuror general. Voi identifica si verifica personal oameni integri", a declarat Maia Sandu in Parlament la acel moment.

Iata aici detalii - Republica Moldova: Socialistii au depus o motiune de cenzura impotriva guvernului condus de Maia Sandu

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com