Cazul "Gorila" zguduie scena politica din Slovacia

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 09:32
12310 citiri
Cazul "Gorila" zguduie scena politica din Slovacia

Slovacia este zguduita de un scandal politic de coruptie ce pune in pericol actualul guvern, din cauza ramificatiilor sale.

Totul a inceput cu putin timp inaintea Craciunului, cand ziarele slovace au primit un mail ce continea, in atasament, un dosar cu nume de cod "Gorila", intocmit in perioada 2002-2006 de catre Serviciul Slovac de Informatii, in urma unor interceptari telefonice facute intr-un apartament din Bratislava, scrie Prague Post.

In perioada respectiva, reprezentantii grupului financiar Penta s-au intalnit in apartamentul monitorizat cu oficiali ai guvernului condus la acea vreme de Mikulas Dzurinda (foto), dar si cu reprezentanti ai Opozitiei, intre care si cel care avea sa devina prim ministru, Robert Fico. Obiectul intalnirilor erau diverse proceduri pentru privatizare si achizitii publice ale guvernului de la Bratislava.

Din inregistrari, autorizate de un judecator, reiese clar coruptia generalizata din clasa politica a Slovaciei. Cei de la Penta au mituit politicieni de toate culorile pentru a modifica legislatia privind privatizarea, a controlat procese de achizitii publice astfel incat companiile sale sa castige contracte cu statul si a mituit procurori anticoruptie si judecatori pentru a-si asigura imunitate in fata legii.

In ciuda dovezilor evidente, Serviciul Slovac de Informatii(SIS) nu a trimis niciodata dosarul mai departe, pentru declansarea anchetei. Seful serviciilor secrete slovace este numit politic, iar dosarul "Gorila" continea date compromitatoare despre politicieni din toate partidele.

Tom Nicholson, jurnalist de origine canadiano-britanica, care activeaza de 15 ani in Slovacia, a reusit sa obtina dosarul in 2009, cand la putere se aflau socialistii lui Fico, dupa propriile declaratii, si l-a inmanat personal politiei. "Intr-o luna, afirma Nicholson, investigatia politiei s-a incheiat iar dosarul a fost respins".

Biroul de Lupta impotriva Coruptiei a mai facut o tentativa sa ancheteze dosarul in perioada noiembrie 2010-iulie 2011. Seful serviciilor secrete, Karol Mitrik, a refuzat politiei accesul la agentii SIS care au realizat interceptarile, blocand in acest fel ancheta.

Interceptari telefonice in Slovacia: Scandalul de presa a dus la demiterea unui ministru

Actualul premier, Iveta Radicova, a promis ca noua conducere a SIS va coopera cu anchetatorii, astfel incat dosarul a fost preluat de Pocuratura Militara din Bratislava si acolo a ramas ingropat pana in ziua de azi. De atunci, guvernul a picat, iar Radicova, care si-a pierdut sustinerea in randurile crestin-democratilor, a anuntat ca nu va candida la alegerile programate pentru 10 martie 2012.

Nicholson sustine ca mai multi editori ai unor mijloace de informare in masa slovace au avut acces la dosarul "Gorilla", dar au refuzat sa le publice sub motiv ca inregistrarile n-ar fi autentice, iar informatiile n-ar fi credibile.

Intre timp, un fost sef de departament special din cadrul Biroului de Lupta impotriva Coruptiei a confirmat ca cel putin unele din interceptari sunt autentice in momentul in care a admis public ca s-a intalnit cu un reprezentant al Penta in apartamentul respectiv, dar a negat ca ar fi primit vreun ban.

Potrivit lui Nicholson, nu exista nicio sansa ca dosarul "Gorilla" sa faca obiectul unei anchete serioase.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...