Groapa comuna, descoperita in Bosnia, langa memorialul de la Srebrenita

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 21:22
1768 citiri
Groapa comuna, descoperita in Bosnia, langa memorialul de la Srebrenita
Foto: rbih-free.blogspot.com

O groapa comuna cu ramasitele a sase musulmani bosniaci ingropai de membri olandezi ai Castilor Albastre, dupa prabusirea Srebrenitei in 1995, a fost descoperita joi langa o fosta baza ONU.

"In cursul lucrarilor de exhumare efectuate astazi am gasit ramasitele unuei femei. Credem ca sase musulmani au fost inhumati in acest loc, chiar in fata memorialului de la Srebrenita", a declarat pentru agentia bosniaca Fena, Amor Masovici, de la Institutul bosniac pentru persoane date disparute, citat de Univision.com.

Situl a fost gasit langa memorialul dedicat celor 8.000 de musulmani masacrati de fortele sarbe bosniace.

"Potrivit unor fosti militari olandezi, care au fost mobilizati aici, aceste persoane au murit de moarte naturala pe 11 si 12 iulie 1995, iar militarii i-au ingropat", a mai adaugat Masovici.

Cu putin timp inainte de sfarsitul conflictului interconfesional din Bosnia (1992-1995), fortele sarbe din Bosnia au ucis aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani, dupa ce au preluat controlul asupra Srebrenitei, pe 11 iulie 1995. Dupa preluarea controlului asupra enclavei, mii de musulmani s-au retras in bazele militare ONU, sperand sa fie protejati.

Expertii legisti au cautat aceasta groapa de mai multi ani, insa abia dupa ce au primit informatii de la un fost membru olandez al Castilor Albastre au putut sa o localizeze.

Exuhmarea completa a sit-ului este programata sa inceapa saptamana viitoare.

Aceasta descoperire a avut loc in contextul in care joi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a efectuat o vizita le memorial. Peste 5.600 de victime ale masacrului au fost ingropate aici, dupa ce au fost exuhmate din gropi comune si identificate.

Aproximativ 8.000 de musulmani bosniaci au fost executati in urma cu 17 ani in orasul Srebrenica, din estul Bosniei, in Republica Srpska. Masacrul este numit cel mai grav petrecut in Europa, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ramasitele celor ucisi sunt in continuare gasite si identificate, pana acum fiind reinhumati 5.000 dintre cei ucisi in masacru.

Orasul bosniac a fost o localitate musulmana protejata de ONU, asaltata de fortele sarbe, in timpul razboiului din perioada 1992-1995. Trupele sarbe, conduse de generalul Mladici, i-a separat pe barbati de femei, in iulie 1995, executand peste 8.000 de barbati si baieti, in numai cateva zile. Trupele olandeze care stationau in zona, ca forte de mentinere a pacii ale ONU, au fost depasite si nu au putut sa intervina.

Mladici a fost arestat in anul 2011, iar procesul sau este in derulare la Haga. El are de infruntat 11 capete de acuzare, inclusiv de genocid, pentru ca ar fi condus sarbii intr-un razboi care a lasat in urma 100.000 de morti, acuzatii pe care le respinge.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#groapa comuna Srebrenita descoperita, #memorial Srebrenita, #ramasite musulmani descoperite Srebrenita , #stiri Europa