Cipriotii merg la vot pentru a-si alege noul presedinte

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 13:27
1460 citiri
Cipriotii merg la vot pentru a-si alege noul presedinte

Cetatenii din Cipru merg duminica la vot pentru a alege noul presedinte al tarii, favorit fiind liderul de centru-dreapta Nicos Anastasiades, care are un avans de 15 procente in sondaje, in fata principalului contracandidat, Stavros Malas, reprezentantul stangii.

Cu toate acestea, Anastasiades, in varsta de 66 de ani, nu se asteapta la o victorie de peste 50 la suta din voturile exprimare duminica, astfel incat este posibil sa fie nevoie de un al doilea tur de scrutin, pe 24 februarie.

Campania dinaintea alegerilor prezidentiale a fost dominata de criza financiara globala, in luna iunie Ciprul devenind al cincilea membru al zonei euro care a cerut un imprumut salvator, informeaza BBC.

Anastasiades este liderul DISY, Adunarea Democratica, este cotat in sondaje cu aproape 40 la suta dintre voturi, in vreme ce Malas are aproape 25 de procente in sondajele de opinie. Fostul ministru de Externe Giorgos Lillikas, candidat independent, este cotat cu 20 la suta in sondaje.

Malas este sustinut de AKEL, partidul comunist al actualului presedinte al tarii, Dimitris Christofias.

Peste 545.000 de ciprioti au drept de vot in aceasta tara, iar alti 14.000 de cetateni sunt asteptati la urne la ambasadele din strainatate. Votul se va incheia la ora 18.00, ora Romaniei, iar rezultatele vor fi facute publice la ora 20:30.

Guvernul cipriot a fost nevoit sa ceara ajutor financiar dupa ce bancile cipriote au suferit pierderi uriase, ca rezultat al restructurarii datoriei suverane a Greciei. Tara a cerut 17 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, o suma mica in comparatie cu celelalte imprumuturi salvatoare, insa egala cu produsul intern brut al Ciprului.

In plus, noul presedinte va fi supus unei presiuni sa ajute la reunificarea insulei, impartita intre comunitatile greaca si turca, incepand cu anul 1974.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#alegeri prezidentiale Cipru, #alegeri presedinte Cipru, #criza financiara Cipru , #tari Europa