Curtea Constitutionala din Ungaria a respins noua lege electorala

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 22:08
2354 citiri
Curtea Constitutionala din Ungaria a respins noua lege electorala
Foto: budapestparliament.net

Curtea Constitutionala din Ungaria a respins, vineri, o lege electorala controversata, despre care criticii sai afirmau ca urma sa favorizeze partidul aflat la putere - Fidesz.

Invalidarea noii legi electorale, care ar fi urmat sa intre in vigoare in 2014, reprezinta o lovitura pentru prim-minstrul Viktor Orban, informeaza BBC.

Curtea Constitutionala a obiectat fata de prevederea din lege potrivit careia alegatorii ar fi urmat sa se inregistreze cu cel putin 15 zile inainte de data alegerilor, pentru a putea vota. In plus, alte dispozitii au fost declarate neconstitutionale.

Anuntul deciziei Curtii Constitutionale a fost facut de liderul grupului parlamentar al Fidesz, Antal Rogan.

Curtea Constitutionala din Ungaria a invalidat o parte din noua lege electorala

Ungaria adopta un nou si controversat sistem electoral

Curtea Constitutionala a Ungariei anuntase anterior, pe 28 decembrie, ca a invalidat o parte din noua lege electorala, din "ratiuni de forma".

Criticii sistemului electoral il catalogau drept o "incercare cinica" a prim-ministrului Viktor Orban de a-si spori sansele de a castiga un alt mandat. Legea a trecut in Parlamentul Ungariei, pe 26 noiembrie, cu 231 de voturi pentru, 62 impotriva si doua abtineri.

In ce priveste publicitatea din timpul campaniei, era reglementata si o interzicere a reclamelor electorale pe posturile de televiziune comerciale.

In luna noiembrie a avut loc un protest fata de noua lege electorala, langa Parlamentul de la Budapesta, oamenii purtand pancarte pe care scria "Alegeri libere! Democratie!". Noi alegeri parlamentare in Ungaria ar urma sa aiba loc in anul 2014.

Partidul conservator al premierului Viktor Orban, Fidesz, domina Parlamentul maghiar. In anul 2012, Fidesz a schimbat alte legi in contextul ingrijorarilor Uniunii Europene referitoare la standardele democratice.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#lege electorala Ungaria respinsa, #Curte Constitutionala respins lege Ungaria, #sistem electoral respins Ungaria, #lege electorala Ungaria neconstitutionala, #inregistrare alegatori Ungaria , #Ungaria