Viktor Orban, despre dubla cetatenie: Trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 22:04
3646 citiri
Viktor Orban, despre dubla cetatenie: Trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica
Foto: Facebook/Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sambata, la Baile Tusnad, ca maghiarii, dispersati in intreaga lume, pot constitui o natiune puternica prin sistemul dublei cetatenii, care este parte a politicii nationale a Patriei-Mame.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat ca in secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunitatilor maghiare, fara ca populatia sa fie dislocata, facand referire si la Transilvania, care "a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie si acum nu mai este".

"Ne-au cam dispersat evenimentele, comunitatile au fost dispersate, fara sa fie dislocate. Au aparut granite, de pilda suntem in Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie si acum nu mai este. Dupa 1956, 250.000 de maghiari au parasit Ungaria", a declarat Viktor Orban.

Premierul de la Budapesta a afirmat ca poporul maghiar dispersat poate constitui o natiune puternica. doar daca este "o natiune cosmopolita, prin sistemul dublei cetatenii, care este parte a politicii nationale a Ungariei" si care poate contribui astfel, la imbunatatirea situatiei fiecarui maghiar, "din New York, Tusnad sau Argentina".

Potrivit acestuia, intre comunitatile maghiare din afara granitelor si Ungaria exista o puternica legatura, care s-a concretizat cu acordarea dublei cetatenii.

"Dubla cetatenie este o parte importanta a politicii nationale, care ajuta comununitatile maghiare sa se descurce mai bine si, pentru a fi eficienta, trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica, o Ungarie puternica, iar aceste legaturi sa fie functionale", a spus Orban.

Seful Guvernului ungar a mai afirmat ca limba materna este foarte importanta, insa i-a sfatuit pe etnicii maghiari, in special pe cei tineri, sa nu ramana "inchistati doar in folosirea ei".

El le-a explicat participantilor la dezbaterile de la Baile Tusnad ca Ungaria se afla in situatia "ridicola" in care multi dintre tineri nu reusesc sa obtina certificatul de competente de limbi straine, absolut necesare pentru detinatorii unei diplome universitare, dintr-un prea mare "patriotism".

"E foarte importanta cunoasterea limbii maghiare, nu trebuie sa renuntam la limba materna, dar nu trebuie sa fim inchistati doar in folosirea ei. Nu ne putem permite sa ramanem in continuare inchistati in limba materna. Nu este o virtute patriotica sa nu vorbesti alta limba decat cea materna", a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, simbata, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", unde, alaturi de presedintele CNMT, Tokes Laszlo, intr-o dezbatere moderata de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a vorbit despre "Timpul Nostru!", tema inspirata de motto-ul celei de-a 24-a editii a Universitatii si taberei de la Baile Tusnad.

El a fost intampinat cu ropote de aplauze de cei aproximativ 3.000 de participanti, care i-au scandat numele.

La randul sau, primarul satiunii Baile Tusnad, Albert Tibor, i-a daruit premierului ungar o sticla cu palinca traditionala si cateva borcane cu dulceata de afine si de zmeura, pregatite de sotia edilului.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Orban dubla cetatenie maghiari, #Orban declaratii dubla cetatenie, #Orban dubla cetatenie , #Ungaria