Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce cred in Uniunea Europeana?

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 13:54
2750 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce cred in Uniunea Europeana?

Sunt foarte multi comentatori care-i canta prohodul. Criza economica, dezordinea bugetara si coruptia din partile de sud si est ale continentului, migratia saraciei care nelinisteste locuitorii marilor orase europene, somajul, neincrederea in moneda unica sunt doar cateva motive pentru care tot mai multi oameni considera ca aceasta constructie nu mai are mult de trait.

Dar oare nu asa a fost mereu? Cine se uita in istoria SUA, un model de uniune, realizeaza cu usurinta ca si acolo au existat momente grele. Pentru desavarsirea constructiei politice care a generat cea mai mare putere economica si cel mai influent stat democratic, au murit mii de oameni intr-un razboi civil, lasand la o parte zecile de crize de diferite amplitudini, toate punand in pericol statul federal. Sa nu uitam ca si astazi, in SUA, exista grupari politice si comunitati care nu recunosc institutiile federale.

Uniunea Europeana trece printr-o criza economica profunda, dar trece si printr-o criza de identitate. E contestata din toate partile, sunt zile in care sta sa se dezintegreze, de exemplu cea in care Spania a anuntat un somaj de 27%, dar, cumva, supravietuieste.

De ce? Pentru ca e o constructie logica si naturala care serveste atat de bine locuitorilor de pe continent incat nu avem cu ce o inlocui.

Par vorbe mari, dar cu ce poate fi schimbat modelul economic propus de UE? Cine convinge o corporatie sa nu taie masiv din locurile de munca daca viteza de deplasare a propriilor produse e incetinita de intoarcerea granitelor nationale si de taxe vamale?

Profitul personal de care beneficiaza fiecare cetatean al UE prin libera circulatie, dinamica pe care a dat-o uniunea in ce priveste accesul la educatie, viteza cu care avem acces la informatie si la tehnologie, posibilitatea de a lucra oriunde pe teritoriul continentului sunt oportunitati la care nimeni nu mai vrea sa renunte.

In opinia mea, posibilitatile oferite de aceasta constructie politica si economica sunt atat de mari incat statele membre nu au fost in stare sa se reformeze si sa se adapteze la noua viziune deschisa si toleranta, iar acest fapt a dus la crearea unor mari dezavantaje cetatenilor.

Un exemplu la indemana e reprezentat de stagnarea sistemelor de educatie din Franta, Spania si Italia. Astfel s-a ajuns la o migratie fara precedent a creierelor spre universitatile din SUA.

Cine crede ca odata cu renuntarea la moneda unica si inchiderea granitelor va trai mai bine nu e decat, in cel mai bun caz, o persoana fara orizont.

Ce corporatie importanta isi doreste segmentarea unei piete de 400 de milioane de consumatori? Si cine plateste costurile, daca nu tot cetatenii, prin scumpirea fara precedent a produselor si serviciilor?

Ganditi-va la toata nebunia cu vizele, cu schimbatul banilor, cu orele petrecute la granita. Ce-ar fi ca de maine sa explodeze pretul vacantelor sau cel al calatoriilor pe distante lungi. Astazi ne plangem ca rosiile din Spania n-au gust, dar daca ar disparea de pe piata sau daca ar fi purtatoare de taxe vamale, atunci sa vedeti ce preturi ar avea rosiile romanesti.

E simplu sa fii sceptic si sa prevezi sfarsitul acolo unde in urma cu o generatie altii au vazut viitorul. Problemele de care ne plangem azi cu privire la Uniunea Europeana vor fi nimic pe langa cele pe care le va avea continentul in cazul disparitiei acestei constructii politice.

Probabil ca e nevoie sa mai treaca o generatie sau doua pentru a realiza ca aceasta e solutia pentru a ne pastra drepturile si pentru a avea o sansa intr-o lume tot mai competitiva. Pana atunci vom lupta in micile noastre razboaie nationale si vom tine discursuri sceptice, aruncand vina exact pe ceea ce ne salveaza.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#criza economica UE, #UE politica state membre, #dezintegrare UE pro si contra , #Uniunea Europeana