Scandal uriaș la Eurovision. România ar fi dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat și dat Ucrainei. "Au existat presiuni ca România să-și schimbe votul"

Duminica, 15 Mai 2022, ora 13:49
22615 citiri
Scandal uriaș la Eurovision. România ar fi dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat și dat Ucrainei. "Au existat presiuni ca România să-și schimbe votul"
Ucraina. Foto: Facebook / Eurovision Song Contest

Situație incredibilă la Eurovision 2022. Votul din România ar fi fost anulat, iar persoane din TVR spun că ar fi "fost vorba de niște presiuni".

Juriul din România ar fi acordat 12 puncte Republicii Moldova, iar Moldova ar fi dat tot 12 puncte pentru piesa din România, conform paginademedia.ro

La final votului, prezentatorii Eurovision 2022 au spus că cele două țări au acordat 12 puncte Ucrainei.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice.

Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Deşi aceleaşi probleme au fost şi la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război şi care dintr-un adăpost a comentat competiţia muzicală, a transmis totuşi în direct de la Kiev notele juriului.

Cum s-a ajuns aici?

Surse din TVR au povestit pentru paginademedia.ro că "au existat presiuni pentru ca România să îşi schimbe votul şi să dea 12 puncte Ucrainei şi 0 puncte Moldovei".

Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur (compoziţie muzicală şi sound-design) şi Adrian Romcescu (compozitor) au fost membrii juriului Eurovision din România.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. Printre cele şase ţări s-ar afla şi România.

Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 ar fi: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, scrie publicaţia escxtra.com.

Ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Reprezentantul României s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7. Spania a primit de la public 228 de puncte, rezultatul final fiind 459 de puncte.

Citește și:
Grupuri ruse de extremă dreaptă luptă în Ucraina, unele de partea lui Putin, altele împotriva liderului de la Kremlin
Grupuri ruse de extremă dreaptă luptă în Ucraina, unele de partea lui Putin, altele împotriva liderului de la Kremlin
De când au început luptele în estul Ucrainei, în 2014, sute de ruși cu convingeri de extremă dreapta s-au alăturat Kievului. Ei sunt în cea mai mare parte membri ai subculturii...
Flota fantomă a lui Putin riscă să provoace un dezastru ecologic
Flota fantomă a lui Putin riscă să provoace un dezastru ecologic
O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg. Petrolierul Turba ar fi trebuit să fie topit de mult. Nava, care este în...
#Eurovision 2022, #Eurovision Romania, #Ucraina, #Ucraina razboi Rusia , #Eurovision 2022