Examenul final, în țara în care 75% dintre absolvenții de Medicină pleacă în străinătate. ”O zi crucială pentru 10.194 de candidaţi”

Duminica, 19 Noiembrie 2023, ora 12:56
3962 citiri
Examenul final, în țara în care 75% dintre absolvenții de Medicină pleacă în străinătate. ”O zi crucială pentru 10.194 de candidaţi”
Medic notând informații FOTO Hepta

Concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie are loc duminică, 19 noiembrie, în şase centre universitare. S-au înscris aproape 10.200 de candidaţi, care vor susţine un test-grilă cu 200 de întrebări.

Duminică este organizat concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie. Concursul se va desfăşura în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În acest an, la concurs s-au înscris 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie. Candidaţii au la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.

România a ajuns un paradox când vine vorba despre sistemul medical: deși țara noastră este pe primul loc în clasamentul european al absolvenților de medicină, un procent enorm dintre aceștia aleg să plece să profeseze în străinătate.

Din totalurile anuale de tineri medici care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar 75% pleacă să muncească în străinătate, relatează Curs de Guvernare.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, afirmă că România trebuie să devină un loc unde tinerii medici să îşi dorescă să rămână. ”Ca cineva care a lucrat ca medic în străinătate şi s-a întors în România, înţeleg provocările, dar şi oportunităţile unice pe care le avem aici, în ţara noastră. Ţine numai de noi, de fiecare dintre noi, să ne concentrăm pe soluţie mai mult decât pe problemă”, adaugă el.

”Astăzi este o zi crucială pentru cei 10.194 de candidaţi, viitori medici, stomatologi şi farmacişti care trec prin examenul de rezidenţiat. Nu este deloc un examen uşor, sunt 200 de întrebări la care ai 4 ore să răspunzi. Există multe discuţii şi preocupări, dar un aspect vital despre acest lucru ne priveşte pe toţi: dorinţa de a face din România un loc unde toţi aceşti tineri medici, stomatologi şi farmacişti să dorească să rămână şi să îşi construiască carierele”, a arătat, duminică, Andrei Baciu, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că trebuie ca atenţia să se concentreze pe soluţii.

”Ca cineva care a lucrat ca medic în străinătate şi s-a întors în România, înţeleg provocările, dar şi oportunităţile unice pe care le avem aici, în ţara noastră. Ţine numai de noi, de fiecare dintre noi, să ne concentrăm pe soluţie mai mult decât pe problemă şi să facem din România o alternativă la plecatul din ţară”, a arătat el.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Examen rezidentiat, #medici strainatate, #Andrei Baciu, #rezidentiat 2023 , #examene