Examenul teoretic pentru permisul auto poate fi dat oriunde în țară. Ce mai prevede proiectul aprobat de Camera Deputaților

Marti, 13 Februarie 2024, ora 13:32
2458 citiri
Examenul teoretic pentru permisul auto poate fi dat oriunde în țară. Ce mai prevede proiectul aprobat de Camera Deputaților
Șofer la bordul mașinii FOTO / Pixabay

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, un proiect care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate să fie dat oriunde în ţară, nu numai în localitatea de domiciliu.

Propunerea legislativă modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Actul normativ vizează reducerea timpilor de aşteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obţinere a permisului de conducere şi oferirea posibilităţii candidaţilor la obţinerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice oriunde în ţară, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

"Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat "admis" de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor", prevede actul normativ.

Această modificare va permite candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia să depună dosarul complet la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa, se arată în raportul comisiei de specialitate.

De asemenea, proiectul mai stabileşte că "pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi organizată pe module şi va fi recunoscută reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu". Conform motivării comisiei, această modificare va permite unităţilor autorizate cu atribuţii în domeniu organizarea mai bună a activităţii de pregătire a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere.

"Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc", mai prevede actul normativ.

"Prin această modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere să fie dat oriunde în ţară şi astfel se vor reduce timpii de aşteptare a candidaţilor de a deveni conducători auto", se mai motivează în raportul comisiei de specialitate.

Examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere va rămâne să fie dat în condiţiile actuale, deoarece acum autorităţile competente din domeniu nu au posibilităţi tehnice să poată să fie dat oriunde în ţară, se mai menţionează în raport.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Fostul prefect de Gorj, prins a treia oară la volan fără permis. Și-a pus girofar pe mașină
Fostul prefect de Gorj, prins a treia oară la volan fără permis. Și-a pus girofar pe mașină
Fostul prefect al judeţului Gorj, Dan Ilie Morega, a fost prins a treia oară la volan fără permis de conducere în decurs de mai puțin de o lună. În plus, avea un girofar ataşat pe mașină...
Percheziții pentru neutralizarea unei grupări specializate în falsificarea fişelor medicale. Cum procedau suspecții
Percheziții pentru neutralizarea unei grupări specializate în falsificarea fişelor medicale. Cum procedau suspecții
Procurorii au anunțat că mai multe percheziţii au avut loc în Bucureşti pentru anihilarea unei grupări specializate în falsificarea fişelor medicale pentru cei care solicitau reînnoirea...
#examen, #permis conducere, #permis auto, #Sofer, #proiect , #permise auto