Astronomii nedumeriți de un fenomen neobișnuit: Descoperirea care ar schimba legile fizicii VIDEO

Joi, 24 August 2023, ora 01:30
21767 citiri
Astronomii nedumeriți de un fenomen neobișnuit: Descoperirea care ar schimba legile fizicii VIDEO
Ciocnirea găurilor negre este încă un fenomen inexplicabil pentru oamenii de știință FOTO: Live Science

Doi astronomi de la Rochester Institute of Technology, New York, care au efectuat un studiu important publicat în revista Physical Review Letters pe 27 iunie 2023, arată că o descoperire recentă legată de ciocnirea găurilor negre ar conduce la schimbarea legilor fizicii.

Când găurile negre supermasive se ciocnesc, ele pot atinge viteze de până la 1/10 din viteza luminii, sugerează noua cercetare a oamenilor de știință, potrivit Live Science.

Cercetătorii au identificat o nouă limită de viteză pentru cele mai extreme coliziuni ale universului. Potrivit unui studiu publicat în revista Physical Review Letters, „viteza maximă posibilă de recul” pentru coliziunea găurilor negre depășește 102 milioane km/h (63 milioane mph) - aproximativ o zecime din viteza luminii.

O mare descoperire legată de Codul lui Da Vinci: Secrete ale Cavalerilor Templieri dezvăluite

Acest vârf apare atunci când condițiile de coliziune sunt la punctul de răsturnare dintre cele două găuri negre fie fuzionează, fie se împrăștie pe măsură ce se apropie una de cealaltă, potrivit autorilor studiului.

În continuare, cercetătorii speră să demonstreze matematic că această viteză nu poate fi depășită folosind ecuațiile lui Einstein pentru relativitate, punând implicații potențiale pentru noi legi fundamentale ale fizicii.

„Doar zgâriem suprafața a ceva care ar putea fi o descriere mai universală”, a declarat coautorul studiului Carlos Lousto, profesor de matematică și statistică la Institutul de Tehnologie Rochester (RIT) din New York. Această limită de viteză recent descoperită ar putea face parte dintr-un set mai larg de legi fizice care afectează totul „de la cele mai mici până la cele mai mari obiecte din univers”, a spus Lousto.

Când două găuri negre trec aproape una de cealaltă, ele fie se vor îmbina, fie se vor devia în jurul centrului lor comun de masă înainte de a se deplasa separat. Dacă găurile negre ”zboară” separat sau spiralează unele în altele, depinde de separarea lor în punctul de apropiere.

Ar putea fi descoperirea secolului, candidată la premiul Nobel: Controlul ADN-ului uman, în premieră mondială VIDEO

Pentru a identifica viteza maximă posibilă de retragere a găurilor negre care se mișcă separat, Lousto și coautorul studiului James Healy, un asociat de cercetare de la Școala de Matematică și Statistică RIT, au folosit supercalculatoare pentru a rula simulări numerice. Aceste calcule au trecut prin ecuațiile relativității generale care descriu modul în care vor evolua două găuri negre care interacționează.

Lousto a explicat că, deși oamenii au început să încerce să rezolve numeric aceste ecuații cu mai bine de 50 de ani în urmă, tehnicile numerice pentru prezicerea mărimii undelor gravitaționale din astfel de coliziuni nu au fost dezvoltate până în 2005 - cu doar 10 ani înainte ca undele gravitaționale în sine să fie detectate pentru prima dată de către Observatorul cu unde gravitaționale cu interferometru cu laser (LIGO).

De atunci, LIGO a observat aproape 100 de ciocniri de găuri negre. Compararea datelor unei astfel de coliziuni cu datele relativității numerice a relevat o traiectorie „excentrică” sau eliptică a găurii negre, un fenomen neobișnuit.

Anterior, oamenii de știință credeau că găurile negre care se apropie una de cealaltă vor spirala una spre cealaltă pe orbite aproape circulare, a spus Lousto. Descoperirea orbitelor eliptice a lărgit gama posibilelor evenimente de coliziune și i-a determinat să caute scenarii de coliziune extreme. „Ceea ce am vrut să facem este să împingem limitele acestor ciocniri”, a spus Lousto.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#fenomen neobisnuit, #gauri negre, #gauri negre ciocnire, #legile fizicii, #descoperire astronomica, #teoria relativitatii Einstein , #stiri externe