Ultimul film regizat de Oliver Stone se anunță exploziv. Pelicula tratează un subiect sensibil

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 10:29
2697 citiri
Ultimul film regizat de Oliver Stone se anunță exploziv. Pelicula tratează un subiect sensibil
Filmul Nuclear e regizat de Oliver Stone FOTO facebook

Cel mai recent film regizat de Oliver Stone - „Nuclear”, o incursiune fără precedent în industriile nucleare din Franţa, Rusia şi SUA, va putea fi văzut în cinematografele din ţară din 27 octombrie, distribuit de Transilvania Film.

Acest documentar explorează ce şanse are umanitatea să rezolve, cu ajutorul puterii energiei nucleare, probleme urgente precum încălzirea globală. „Nuclear” a fost premiat la Festivalul de Film de la Veneţia şi a fost proiectat în vară la TIFF, în prezenţa regizorului Oliver Stone.

„Schimbările climatice ne-au forţat să privim cu alţi ochi modul în care generăm energie. Considerată multă vreme ca fiind periculoasă, energia nucleară este, de fapt, de sute de ori mai sigură decât combustibilii fosili, iar accidentele sunt extrem de rare. Aşadar, cum putem scoate miliarde de oameni din sărăcie, reducând în acelaşi timp rapid gazele cu efect de seră? O soluţie clară este includerea energiei nucleare în mixul de energie verde. Trebuie să trecem la energia nucleară - şi repede. Aceasta este, după părerea mea, cea mai mare poveste a timpului nostru”, spune Oliver Stone.

„Nuclear este un film pe care românii ar trebui să îl vadă. Am absolvit un liceu în care am învăţat multe despre tehnicile din fizica nucleară şi am putut afla multe despre felul în care operează în siguranţă reactoarele de la Cernavodă. Documentarul lui Oliver Stone ne deschide tuturor ochii, in stilul său inconfundabil, despre energia nucleară şi beneficiile ei. Ne bucurăm că am reuşit să îl aducem în România şi să îl proiectăm în cinematografele din întreaga ţară”, a afirmat regizorul Tudor Giurgiu.

„Este un film puternic, clar şi curajos. Îl admir pentru că sfidează orice trend”, e de părere Werner Herzog.

Oliver Stone a fost unul dintre invitaţii speciali ai celei de a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania care a avut loc în iunie, la Cluj-Napoca. Aici, cineastul a participat la o proiecţie sold-out a documentarului Nuclear şi a vorbit mai multe despre subiect: „Energia nucleară este un dar frumos. Dar ca orice dar, el poate fi folosit greşit, cum s-a întâmplat în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Acum e timpul să facem diferenţa între cele două. Bomba nucleară nu este energia nucleară”

Controversat şi polarizant, Oliver Stone este una dintre cele mai proeminente figuri ale Hollywood-ului din anii ‘80-'90. A câştigat trei premii Oscar. De multe ori criticat pentru alegerea subiectelor sale, mai ales după anii 2000, când a realizat documentare despre personalităţi precum Fidel Castro sau Hugo Chávez, Stone susţine că nu se consideră un cineast politic: „Consider că filmele mele sunt, în primul rând, drame despre indivizi aflaţi în lupte personale şi mă consider un scenarist înainte de a fi un cineast politic. Mă interesează punctele de vedere alternative. Cred că, în cele din urmă, problemele planetei sunt universale şi că naţionalismul este o forţă foarte distructivă. Dar îmi place anarhia în filme”.

Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Patru țări din G20 susțin o taxă de 2% pe averea celor mai bogați oameni din lume. Ce ar face cu cei aproape 300 de miliarde euro
Pentru că foarte mulți miliardari au devenit experți în plata unor taxe cât mai mici și în ascunderea banilor în paradisuri fiscale, Brazilia a propus o taxă de 2% asupra celor mai bogați...
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
#Film, #nuclear, #Oliver Stone, #pelicula, #exploziv, #schimbari climatice , #stiri media