Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”

Joi, 28 Martie 2024, ora 18:03
1697 citiri
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Site-ul respectiv - inaccesibil joi înainte de prânz - invita voluntari să-şi lase coordonatele FOTO X/ Ministère des Armées

Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina.

”URL-ul unui «site de angajare în Ucraina» care preia harta grafică a site-urilor guvernamentale circulă în prezent pe X”, anunţă ministerul.

”Acest site este un fals site guvernamental, răspândit pe reţele de socializare de către conturi rău-voitoare, într-o campanie de dezinformare”, denunţă ministerul.

Site-ul respectiv - inaccesibil joi înainte de prânz - invita voluntari să-şi lase coordonatele.

”Imigranţii sunt prioritari”, se reciza pe site, care propune discuţii cu ”căpitanul Paul, comandantul unităţii”.

Organismul francez de luptă împotriva amestecului digital străin - Viginum - participă la anchetă, declară AFP cabinetul ministrului francez al Apărării Sébastien Lecornu.

”Serviciile ministerului sunt mobilizate alături de Viginum, pentru a face lumină asupra acestei manevre informaţionale care vizează Franţa”, precizează cabinetul, care denunţă o ”uzurpare a unui site oficial al Forţelor Terestre”.

Potrivit unei surse guvernamentale, site-ul a fost dezactivat de către serviciile franceze.

În mesajul postat pe X, ministerul prcizează că adresa https://sengager.fr este singura validă în vederea unei angajări în Forţele Terestre franceze.

Ministerul Apărării nu desemna joi în mod oficial nicio pistă în privinţa autorilor falsului.

Însă un oficial francez de rang înalt a declarat AFP că acesta poartă ”marca unui dispozitiv rus sau prorus, în cadrul campaniei de dezinformare potrivit căreia armata franceză se pregăteşte să trimită oameni în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei”.

„Manevra”

”Totul converge: povestea, metoda. Există o manevră”, declară el sub protecţia anonimatului, evocând între alte exemple recente imagini cu convoaie franceze care s-ar afla în drum către Ucraina, difuzate recent pe reţele de socializare.

După ce s-a aflat mult timp în apărare împotriva unor asalturi informaţionale ruseşti, Parisul s-a lansat în ultimele săptămâni într-o denunţare în forţă şi metodică a numeroaselor tentative de destabilizare care vizează Franţa, ”teleghidate”, acuză autorităţile franceze, de către Moscova, cu scopul de a submina susţinerea opiniei publice faţă de cauza ucraineană.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro joi, directorul Viginum, Marc-Antoine Brillant, dezvăluie că organismul a indentificat în 2023 aproape 230 de fenomene neautentice pe reţele de socializare, inclusiv 12 amestecuri străine.

”Sunt cu 40% mai multe decât în 2022”, declară Marc-Antoine Brillant.

”Rusia se afirmă ca cel mai agresiv actor în câmpul informaţional”, subliniază el.

Atacuri informaţionale ruse par să se multiplice împotriva Franţei, în contextul în care Parisul a încheiat un acord de securitate bilateral cu Kievul, iar Moscova denunţă o ”implicare tot mai mare” a Paridului în Războiul din Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron evoca în februarie eventualitatea unei trimiteri a unor militari din Occident în Ucraina, cerând o controversă până în tabăra occidentală.

Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#Franta, #Ucraina, #anunturi false , #Franta