Șase adolescenți condamnați în Franța pentru decapitarea unui profesor în 2020

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 23:59
2875 citiri
Șase adolescenți condamnați în Franța pentru decapitarea unui profesor în 2020
Samuel Party, profesorul ucis de un adolescent cecen/ FOTO: RFI

Samuel Paty le arătase elevilor caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de exprimare

Șase adolescenți au fost condamnați în legătură cu evenimentele care au dus la decapitarea profesorului lor Samuel Paty în 2020, într-un caz care a îngrozit Franța.

Una dintre ele, o fată de 13 ani la acea vreme, a fost condamnată pentru acuzații false. Alți cinci, care aveau vârste cuprinse între 14 și 15 ani, au fost găsiți vinovați de conspirație criminală cu intenția de a provoca violență, scrie The Guardian.

Paty, un profesor de istorie în vârstă de 47 de ani, a fost înjunghiat și apoi decapitat în apropierea liceului său din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie a Parisului, de către Abdoullakh Anzorov, un tânăr radicalizat de 18 ani care a sosit în Franța la vârsta de șase ani împreună cu părinții săi ceceni și care primise azil.

Anzorov, care a fost ulterior împușcat mortal la fața locului de către poliție, l-a ucis pe Paty după ce pe rețelele de socializare s-au răspândit mesaje potrivit cărora profesorul ar fi arătat clasei sale caricaturi cu profetul Mahomed din revista satirică Charlie Hebdo.

Paty a folosit revista ca parte a unui curs de etică pentru a discuta despre legile privind libertatea de exprimare în Franța. Cu câteva săptămâni înainte de curs, Charlie Hebdo a republicat caricaturile. Revista publicase pentru prima dată imaginile în 2012. În 2015, bărbați înarmați radicalizați au luat cu asalt biroul său din Paris, ucigând 11 persoane în interior și un ofițer de poliție în exterior, în cadrul unor atacuri teroriste coordonate care au dus, de asemenea, la uciderea unui al doilea ofițer de poliție și la uciderea a patru ostatici într-un supermarket cușer.

Fata, care a fost considerată ca fiind în centrul evenimentelor, a fost găsită vinovată de acuzații false și comentarii calomnioase. Ea a fost condamnată la 18 luni de închisoare cu suspendare.

Ea a spus în mod greșit că Paty le-a cerut elevilor musulmani să se identifice și să părăsească sala de clasă înainte de a arăta caricaturile. Ulterior, ea le-a spus anchetatorilor că nu a fost în clasă în acea zi. Paty nu le-a cerut copiilor să plece, ci le-a spus că pot să se întoarcă dacă se simt jigniți de caricaturile prezentate.

Cinci dintre adolescenții judecați, care aveau vârste cuprinse între 14 și 15 ani la momentul uciderii lui Paty, au fost găsiți vinovați de conspirație criminală cu intenția de a provoca violență.

Ei au fost găsiți vinovați că au ajutat la indicarea lui Paty lui Anzorov atunci când acesta a întrebat cine era profesorul. Ei au declarat că nu s-au gândit niciodată că acest lucru va duce la uciderea lui Paty. Patru dintre ei au fost condamnați cu suspendare.

Unul dintre ei, care îi arătase inițial lui Anzorov cine era Paty, a fost condamnat la șase luni de închisoare, pe care ar trebui să le poată executa sub supraveghere electronică.

Celor cărora li s-a dat o pedeapsă cu suspendare li s-a cerut să rămână la școală sau la un loc de muncă pe durata perioadei de suspendare, cu controale regulate.

Adolescenții au fost judecați cu ușile închise de tribunalul pentru minori, fără prezența presei.

Opt adulți vor fi judecați în alt proces anul viitor la o instanță penală specială în acest caz, inclusiv tatăl fetei de 13 ani, acuzat că a postat videoclipuri pe rețelele de socializare care îndemnau la mobilizare împotriva profesorului, precum și un activist care este acuzat că l-a ajutat să difuzeze mesaje care îl nominalizau pe Paty.

La început, Virginie Le Roy, o avocată care îi reprezintă pe părinții lui Paty și pe una dintre surorile sale, declarase că familia Paty consideră că procesul adolescenților este crucial.

"Rolul minorilor a fost fundamental în succesiunea de evenimente care au dus la asasinarea lui Paty", declarase Le Roy pentru AFP.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#Franta, #proces, #condamnare, #decapitare, #profesor, #samuel paty , #stiri externe