Agricultorii francezi ameninţă cu „asedierea Parisului“

Duminica, 28 Ianuarie 2024, ora 23:29
1914 citiri
Agricultorii francezi ameninţă cu „asedierea Parisului“
Fermierii au blocat traficul în jurul Parisului Foto: Captură video/ X/James Melville

Luni, 29 ianuarie, la ora 14.00, agricultorii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure & Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine & Marne, Seine-Maritime şi Somme, membri ai reţelei FNSEA şi Jeunes Agriculteurs du Grand Bassin Parisien, vor începe un asediu pe termen nelimitat al capitalei“, au anunțat cele două sindicate, care reprezintă majoritatea profesiei la nivel naţional. „Toate drumurile principale care duc spre capitală vor fi ocupate de fermieri“, au adăugat acestea.

Sindicatele organizează barierele rutiere din Paris și din jur pentru a crește presiunea asupra guvernului premierului Gabriel Attal, pe care fermierii îl acuză că nu a făcut suficient pentru a-i ajuta. „Vom merge direct la Paris pentru a ne arăta furia și nemulțumirile”, a spus fermierul Matteo Legrand. Filiala din regiunea Île-de-France a sindicatului fermierilor FNSEA intenționează să creeze 11 blocaje rutiere pe principalele axe de navetiști din jurul Parisului, inclusiv pe autostrăzile A6, A10 și A13, potrivit unui document văzut de Reuters.

Luptându-se pentru a atenua tensiunile, miniștrii de finanțe și de agricultură au discutat vineri cu oficialii din industria alimentară prețurile echitabile la produse - o „prioritate” pentru fermierii care spun că suferă de pe urma eforturilor guvernului de a scădea prețurile de consum. „Problema centrală este legată de veniturile fermierilor”, a declarat ministrul de Finanțe Bruno Le Maire după întâlnire, adăugând că guvernul își va „dubla” eforturile în aplicarea unei legi menite să garanteze prețuri echitabile pentru fermieri.

Anterior, Le Maire a petrecut luni de zile făcând presiuni pe giganții din industria alimentară precum Carrefour și Danone să-și reducă prețurile după o perioadă de inflație ridicată, stârnind astfel furia fermierilor. Dar vineri el a promis că va fi „nemilos” față de giganții companiilor alimentare și supermarket-uri pentru a ajuta la asigurarea unei compensații financiare adecvate pentru producătorii agricoli.

Mulți fermieri din Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, spun că se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea comercianților cu amănuntul pentru a-și reduce prețurile și că acest lucru le amenință mijloacele de trai. Printre alte nemulțumiri, sindicatele agricole citează, de asemenea, o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine de alimente străine, accesul la apă, birocrația excesivă și regulile de mediu.

Problemele agriculturii franceze

Canalul TV France 24 împreună cu o specialistă în economie agricolă a schiţat „portretul“ agriculturii franceze de azi.

În primul rând, notează France 24, populaţia agricolă franceză îmbătrâneşte. Potrivit recensământului realizat în 2020, vârsta medie a exploatanţilor agricoli este de 51,4 ani. În următorii doi ani, circa 200.000 de agricultori francezi se vor putea pensiona. Asta în contextul în care tinerii nu au banii necesari ca să investească în proprietăţi agricole. E nevoie de investiţii de sute de mii, uneori chiar de milioane de euro. Ori, meseria este cunoscută ca fiind una grea, cu multe ore de lucru şi puţine vacanţe, pentru venituri aleatorii, spune specialista intervievată de francezi.

Nu e de mirare că în Franţa, în ultimul deceniu au dispărut 100.000 de ferme agricole, adică o cincime din total. Fermele se împuţinează dar suprafeţele agricole rămân practic aceleaşi. Altfel spus, fermele care rămân sunt tot mai mari dar la fel de greu o duc cu finanţele.

Potrivit cifrelor publicate de asiguratorii agricoli, riscul de suicid printre agricultori este cu 43% mai mare decât în restul populaţiei franceze.

O ultimă cifră care ilustrează peniblitatea muncii şi a vieţii ţăranilor francezi: aproape o cincime dintre ei, mai exact circa 17% din familiile agricole, trăiesc sub pragul sărăciei.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Franta, #proteste fermieri, #Paris, #asediu, #blocaj , #stiri externe