Rusia, suspectă pentru desenele cu Steaua lui David pe zidurile din Paris. Sponsorul ar fi un moldovean pro-rus

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 04:48
2794 citiri
Rusia, suspectă pentru desenele cu Steaua lui David pe zidurile din Paris. Sponsorul ar fi un moldovean pro-rus
Steaua lui David pe ziduri din Paris/ FOTO: Le Momde

Serviciile de informații franceze cred că actul provocator de desenare pe zidurile din Paris și din suburbiile capitalei franceze a simbolului antisemit Steaua lui David a fost comandat de omul de afaceri moldovean pro-rus, Anatolii Prizenko. Imaginile au fost distribuite pe scară largă de rețeaua de propagandă pro-rusă „Doppelgänger”.

Patru cetățeni din Republica Moldova sunt puternic suspectați că se află în spatele unora dintre cele 250 de desene cu Steaua lui David găsite pe zidurile din Pari și suburbiilor sale în ultimele 10 zile. Un cuplu a fost arestat pe 27 octombrie, altul e fugit. Agențiile de informații franceze cred acum cu fermitate că a fost o încercare externă de destabilizare. Într-un comunicat de presă emis marți, 7 noiembrie, procurorul din Paris a spus că examinarea datelor telefonice „sugerează că cele două perechi de autori au fost în legătură cu aceeași a treia persoană”. Procurorul a mai precizat că „la această etapă nu se poate exclude ca desenarea Stelelor albastre ale lui David în regiunea Parisului să fi fost efectuată la cererea expresă a unei persoane care locuiește în străinătate”. Cercetarea a fost acum transmisă unui magistrat de instrucție.

Analiza Le Monde, confirmată de doi experți independenți, constată că operațiunea a fost exploatată de rețeaua de propagandă pro-rusă „Doppelgänger”, cunoscută și sub numele de RRN (Reliable Recent News). Pe 28 octombrie, un număr mare de conturi afiliate acestei rețele au început să distribuie pe X (fostul Twitter) și Facebook două fotografii cu etichetele albastre de pe pereții unei clădiri de pe Rue de Rocroy, în arondismentul 10 din Paris . Vandalismul din acea noapte a dus la arestarea unui cuplu de cetăţeni moldoveni, în vârstă de 28 şi 33 de ani.

Cei doi cetățeni moldoveni arestaţi pentru că au desenat Steaua lui David pe peretele unei școli din Paris spun că au acţionat la ordinul „unui individ din Rusia”.

Pe de altă parte, aproximativ 60 de stele ale lui David, simboluri ale religiei evreieşti şi ale statului Israel, au fost inscripţionate cu albastru pe faţadele mai multor clădiri din arondismentul 14 al Parisului, cu ajutorul unui şablon. Parchetul a precizat că „autorii multiplelor marcaje văzute marţi (nu au fost) încă identificaţi”. Parchetul a precizat că nu ştie dacă simbolurile „au avut ca scop să insulte poporul evreu sau să pretindă că îi aparţin, mai ales că au fost pictate albastru”, şi nu cu galben, dar că este necesar să se facă o anchetă „având în vedere contextul geopolitic şi impactul asupra populaţiei”. Simboluri antisemite au fost găsite şi în alte locuri din Paris şi din alte oraşe franceze.

Au fost deschise inițial mai multe anchete (la Bobigny, Nanterre și Paris) dar toate investigațiile au fost în cele din urmă încredințate luni securității teritoriale. „Se pare de fapt că aceeași echipă a fost capabilă să efectueze diferite marcaje în timpul unei singure călătorii. Cercetările continuă”, a comunicat luni procurorul.

Duminică, la BFMTV, prefectul de poliție Laurent Nuñez a vorbit despre un „caz atipic în comparație cu alte acte antisemite”. El a confirmat că o „echipă de autori care pare destul de bine coordonată” a fost în vizorul anchetatorilor”.

Echipa a vizat „anumite clădiri în care nu locuia niciun membru al comunității evreiești”. Potrivit acestuia, în zona metropolitană din Paris au fost înregistrate 257 de acte antisemite și 90 de persoane au fost arestate din 7 octombrie, de la declanșarea conflictului dintre Hamas și Israel.

Infrastructura de propagandă a RRN – care, pe lângă roboții care publică cantități mari de mesaje pe rețelele sociale, rulează și site-uri de știri false în franceză și a creat anterior copii false ale site-urilor de știri importante (inclusiv Le Monde) – a fost denunțată public de guvernul francez în 13 iunie. Într-o declarație rară, Ministerul Afacerilor Externe atribuise operațiunea de dezinformare Rusiei, considerând-o „o nouă ilustrare a strategiei hibride pe care Rusia o pune în aplicare pentru a submina condițiile pentru o dezbatere democratică pașnică și astfel să ne submineze instituții democratice”.

UE critică Kremlinul că a trecut sub ”conducere temporară externă” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a trecut sub ”conducere temporară externă” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Franta, #Steaua lui David, #Paris, #moldoveni, #Rusia, #destabilizare , #stiri externe