Regele Charles al III-lea a făcut apel în parlamentul francez la o nouă „Antantă”

Vineri, 22 Septembrie 2023, ora 00:55
2828 citiri
Regele Charles al III-lea a făcut apel în parlamentul francez la o nouă „Antantă”
Regele Charles al III-lea, discurs în parlamentul francez/ FOTO: Captură Youtube

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, aflat într-o vizită de trei zile în Franța, și-a exprimat încrederea în victoria Ucrainei asupra Rusiei și a cerut Franței să consolideze cooperarea pe fundalul amenințării războiului în Europa.

„Împreună suntem neclintiți în hotărârea noastră că Ucraina va câștiga”, a spus regele Charles într-un discurs în parlamentul francez, joi, 21 septembrie, menționând că „agresiunea nejustificată” a Rusiei împotriva Ucrainei a pus din nou Marea Britanie și Franța în fața pericolului unui război pe continent, scrie Reuters.

Suveranul britanic a subliniat că Regatul Unit și Franța împărtășesc responsabilitatea de a proteja democrația în Europa și de a asigura lupta împotriva schimbărilor climatice în lume, ca parte a ceea ce el a numit „Antanta pentru dezvoltare durabilă”.

Inspirându-se din Antanta Cordială, o serie de acorduri semnate în 1904, între Regatul Unit și Republica Franceză (și care au marcat sfârșitul șirului de conflicte dintre cele două țări), monarhul și-a justificat inițiativa, în numele trecutului, pentru a "răspunde imenselor provocări ale lumii care ne înconjoară".

Miercuri, premierul de la Londra, Rishi Sunak a anunțat amânarea mai multor măsuri importante din politica de mediu.

„Împreună potențialul nostru este nelimitat”, a spus Charles într-o franceză impecabilă în timp ce ținea primul său discurs ca monarh britanic în camerele reunite ale parlamentului francez. „De aceea trebuie să prețuim și să avem grijă de înțelegerea noastră cordială. Pentru generațiile viitoare, să devină o alianță pentru dezvoltarea durabilă, să abordeze mai eficient problemele globale de climă și diversitate.”

Niciun alt suveran britanic nu s-a mai exprimat în fața celor două camere ale Parlamentului francez. În 2004, mama sa, Regina Elisabeta a II-a a pronunțat un discurs în sala de conferințe a Senatului, în fața deputaților și a senatorilor reuniți, dar nu în hemiciclu.

Discursul său, pronunțat în franceză dar și în limba lui Shakespeare, presărat cu umor britanic, a fost aplaudat îndelung. În plus, este singurul discurs pe care îl susține public, cu ocazia vizitei în Franța.

În fața parlamentarilor, Regele Charles al III-lea și-a prezentat scuzele pentru că a întrerupt vacanța parlamentară, dat fiind că Adunarea Națională va începe noua sesiune pe 25 septembrie iar Senatul pe 2 octombrie.

Suveranul a amintit importanța relațiilor dintre Londra și Paris: Marea Britanie va fi mereu unul dintre aliații cei mai apropiați și unul dintre cei mai buni prieteni ai Franței.

În plus, Regele s-a angajat să facă tot ce îi este în putere pentru a consolida relația indispensabilă dintre Marea Britanie și Franța: Împreună, potențialul nostru este ilimitat.

Cunoscut pentru convingerile sale ecologiste, Regele Charles al III-lea a propus ca Franța și Marea Britanie să răspundă mai eficace urgenței mondiale în materie de mediu și de biodiversitate.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Franta, #vizita, #regele charles, #discurs, #Parlament , #stiri externe