Record de temperatură în Franța, în septembrie. Sunt așteptate 39 de grade Celsius

Marti, 05 Septembrie 2023, ora 12:23
2281 citiri
Record de temperatură în Franța, în septembrie. Sunt așteptate 39 de grade Celsius
Se vor înregistra temperaturi maxime de 39 de grade Celsius

Deşi vara calendaristică s-a încheiat, un val neobişnuit de căldură acoperă o mare parte a Franţei în această săptămână, cu temperaturi nemaivăzute, de aproape 39°C în regiunile central-vestice înregistrate luni şi maxime de 35°C-36°C aşteptate pentru marţi în centrul şi sud-vestul ţării.

"Indicatorul termic naţional a atins 25,1°C ieri, făcând din 4 septembrie 2023 cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată în luna septembrie, devansând 4 septembrie 1949 (24,7°C)", a anunţat agenţia Meteo-France.

Acest indicator este constituit dintr-o medie a temperaturilor nocturne şi diurne înregistrate de toate staţiile meteorologice din Franţa metropolitană.

Situat în provincia vestică Bretania, oraşul Brest s-a confruntat luni cu cea mai călduroasă zi din întregul an 2023, cu o valoare de 30,6°C, a confirmat agenţia publică de meteorologie din Franţa, care înregistrează recordurile de temperatură.

Au fost 31,5°C luni la Paris, a treia zi consecutivă cu valori termice de peste 30°C, iar restul săptămânii se anunţă la fel de călduros: 34°C sunt prevăzute pentru marţi după-amiază, cea mai toridă zi din această săptămână pentru capitala franceză.

Recorduri de temperatură pentru luna septembrie au fost înregistrate luni la Potiers (37°C), Aix-en-Provence (35,1°C) şi Bourges (36°C), potrivit datelor provizorii.

Montmorillon, o mică localitate din departamentul Vienne, a înregistrat 38,8°C luni, doborând precedentul său record ce data din 2022.

Marţi, valorile maxime vor fi omogene, cu temperaturi cuprinse între 30°C şi 34°C la nivelul întregii ţări.

Această căldură inedită pentru o toamnă climatică (anotimp care începe în septembrie) concordă cu observaţiile experţilor în climatologie, potrivit cărora schimbările climatice de origine antropică sporesc nu doar severitatea caniculelor, ci şi precocitatea şi apariţia lor tardivă pe parcursul unui an.

Nicio răcorire a vremii nu este aşteptată înaintea zilei de duminică.

"Avem un aer cald aspirat de deasupra Maghrebului, care a ajuns treptat în ţara noastră, cu presiuni înalte care s-au instalat şi cu o situaţie de blocaj, care va dura toată săptămâna", a declarat Frederic Nathan, un expert în prognoze meteorologice în cadrul agenţiei Meteo-France.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Franta, #meteo, #canicula , #Franta