Povestea furtului de 300.000 de euro din casa unui arbitru internațional din București. Prietenul care a vândut pontul hoților: ”M-a întrebat ce fac cu cățeii”

Vineri, 18 August 2023, ora 03:25
10361 citiri
Povestea furtului de 300.000 de euro din casa unui arbitru internațional din București. Prietenul care a vândut pontul hoților: ”M-a întrebat ce fac cu cățeii”
Interlopii care au furat 300.000 de euro din casa unui arbitru internațional, condamnați FOTO / captură video

Interlopii care au furat un seif în care se aflau 300.000 de euro din casa unui bucureștean, arbitru internațional de concursuri canine, au fost condamnați în primă instanță.

Trei dintre hoți au primit pedepse cu executare, iar al patrulea (informatorul) închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

Judecătoria Sector 1 București s-a pronunțat în acest caz notoriu, în data de 4 august 2023, sentința nefiind definitivă:

CIACLAN CORVIN-CORIOLAN - la pedeapsa de 4 ani închisoare

GHEORGHE MARIAN - la pedeapsa de 4 ani închisoare şi 788 de zile. Acesta este recidivist, fusese liberat condiționat din închisoare și mai avea de executat un rest de pedeapsă. De aici pedeapsa de 788 de zile în plus față de partenerul său.

MANCIU MARIAN - la pedeapsa de 3 ani închisoare

IFANDOPOL ORESTI - la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare

Povestea furtului seifului plin cu un sfert de milion de euro

În data de 18 iunie 2022 Poliția Municipiului București a primit un apel de urgență în care era sesizată dispariția unui seif plin cu o mare sumă de bani. Atacul fusese dat în casa unui cunoscut antrenor internațional de concursuri canine, victima fiind la momentul furtului plecată într-o altă localitate chiar la un astfel de eveniment. Fiica proprietarului a fost cea care a descoperit dispariția seifului. Femeia venise să hrănească câinii tatălui și atunci a descoperit că ușa de la intrarea în casă era deschisă, în living lucrurile erau răvășite, iar în locul unde ar fi trebuit să fie cutia de valori rămăseseră doar două găuri în perete.

Niciun alt obiect de valoare din casă nu fusese atins, ținta evidentă fiind exclusiv seiful. În seif se aflau două teancuri mari de bani, unul de 180.000 euro și cel de-al doilea de 70.000 euro, dar și multe alte sume mai mici în lei și diverse valute, dolari, coroane suedeze, norvegiene, ruble ruseşti, yeni japonezi, rupii indoneziene.

Prietenul turnător

Ancheta a demarat imediat, iar polițiștii au fost interesați să afle în special cine mai știa de existența cutiei de valori din casa arbitrului. Prima persoană suspectată a fost un prieten al proprietarului, un om de casă al acestuia. Se văitase cu câteva zile înainte de furt că soția lui fusese diagnosticată cu o boală gravă, iar arbitrul se oferise să-l ajute cu bani, o sumă mare, 80.000 de euro. Amicul a refuzat însă ajutorul.

Faptul că victima fusese atât de generoasă nu făcuse altceva decât să certifice că se afla în posesia unor sume mari de bani, din moment ce era dispusă să renunțe la aproape o sută de mii de euro pentru a-și ajuta prietenul.

Acesta din urmă a comunicat informația interlopilor, odată cu alte date referitoare la programul proprietarului casei. Hoții au știut că arbitrul pleacă pentru un weekend la un eveniment, astfel că aveau timp să acționeze.

Au intrat în casă pe timpul nopții: doi au luat seiful, iar al treilea a așteptat în mașina parcată în fața porții. Fiecare participant a primit o sumă de bani din marea captură, inclusiv cel care oferise pontul.

Cea mai mare parte din bani a fost investită imediat în mașini second hand și într-o casă (în cazul unuia), iar restul de bani, nu mulți, au fost găsiți în timpul perchezițiilor.

Ancheta a durat aproape un an. Inițial au fost cercetate imaginile surprinse de camerele de luat vederi stradale. Hoții purtau cagulă, dar au făcut o serie de greșeli. Au parcat mașina cu care s-au deplasat la acțiune în dreptul unei camere de supraveghere.

Poliția a mers pe urmele acestei mașini și așa au identificat parțial suspecții. Nici măcar n-au avut inspirația să-și arunce hainele cu care au participat la furt, acestea fiind găsite în timpul perchezițiilor în dulapurile hoților. În fața acestor probe, hoții au recunoscut faptele.

Au mărturisit inclusiv că au acționat la pont, deși probele erau evidente în acest sens. Pe camerele de luat vederi au fost surprinși când au intrat cu un rucsac în care aveau scule potrivite și au știut exact când anume să acționeze și pe unde să intre în casă, fără să facă prea mare deranj în casă, fără să scotocească.

Abia după ce a rămas fără bani, arbitrul a realizat de ce prietenul său îl tot chestiona cu privire la situația pe care o lasă acasă atunci când pleacă la evenimente.

” … m-a întrebat ce fac cu cățeii pe care îi am în curte, eu explicându-i că va trece fiica mea să îi hrănească în cursul zilei următoare, iar acesta m-a întrebat dacă ea va și rămâne la domiciliul meu, iar eu i-am răspuns că nu...”, a explicat victima anchetatorilor.

Cei patru hoți au fost trimiși în judecată rapid, pe 16 noiembrie 2022, la doar câteva luni de la jaf, iar pe 4 august 2023 au fost și condamnați în primă instanță.

Judecătorii au decis să păstreze sechestru pe averea hoților (apartamente, case și conturi bancare), pentru că aceștia au fost condamnați inclusiv să achite victimei suma de bani furată.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#furt seif, #condamnare, #interlopi , #stiri juridice