Cererea făcută Israelului de principalele agenții umanitare ale ONU: „Au trecut 30 de zile. Ajunge!”

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 08:17
1701 citiri
Cererea făcută Israelului de principalele agenții umanitare ale ONU: „Au trecut 30 de zile. Ajunge!”
Ajutoare umanitare pentru Gaza FOTO X/ WFP in the Middle East & North Africa

Liderii principalelor agenţii umanitare ale ONU, precum şi ai organizaţiilor caritabile internaţionale au cerut o "încetare umanitară imediată a focului" în Gaza, calificând situaţia drept "îngrozitoare" şi "inacceptabilă" într-un comunicat comun.

“De aproape o lună, lumea urmăreşte situaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate, şocată şi îngrozită de numărul tot mai mare de vieţi pierdute şi distruse. În Israel, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise şi mii au fost rănite, potrivit autorităţilor israeliene. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, au fost luate ostatice. Rachetele continuă să traumatizeze familii. Zeci de mii de oameni au fost strămutaţi. Este îngrozitor.

Cu toate acestea, uciderea îngrozitoare a şi mai multor civili în Gaza este revoltătoare, la fel cum este şi întreruperea accesului a 2,2 milioane de palestinieni la alimente, apă, medicamente, electricitate şi combustibil”, se arată în comunicat.

În Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii, aproape 9 500 de persoane au fost ucise, inclusiv 3 900 de copii şi peste 2 400 de femei. Peste 23.000 de persoane rănite necesită tratament imediat în spitalele suprasolicitate, menţionează semnatarii comunicatului.

“O întreagă populaţie este asediată şi atacată, i se refuză accesul la elementele esenţiale pentru supravieţuire, fiind bombardată în casele, adăposturile, spitalele şi lăcaşurile de cult. Acest lucru este inacceptabil. Au fost raportate peste 100 de atacuri împotriva asistenţei medicale. Zeci de oameni care lucrează în domeniul asistenţei umanitare au fost ucişi de la 7 octombrie, inclusiv 88 de colegi de la UNRWA - cel mai mare număr de decese înregistrat vreodată de ONU într-un singur conflict”, adaugă şefii UNICEF, UNHCR, OCHA, WHO, Save the Children şi ai altor organizaţii şi agenţii.

“Reînnoim apelul nostru pentru ca părţile să respecte toate obligaţiile care le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului. Ne reînnoim apelul pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor civililor ţinuţi ostatici.

Civilii şi infrastructura de care depind - inclusiv spitalele, adăposturile şi şcolile - trebuie să fie protejate. Mai mult ajutor - alimente, apă, medicamente şi, bineînţeles, combustibil - trebuie să intre în Gaza în siguranţă, rapid şi la nivelul necesar şi trebuie să ajungă la persoanele aflate în nevoie, în special la femei şi copii, oriunde s-ar afla. Avem nevoie de o încetare umanitară imediată a focului. Au trecut 30 de zile. Ajunge! Această situaţie trebuie să înceteze acum”, se mai arată în comunicat.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Gaza, #ONU, #agentii, #razboi, #Israel, #umanitar , #Israel