Lupte intense în Gaza. Hamas amenință că nu va elibera ostatici „în viață” fără negocieri

Luni, 11 Decembrie 2023, ora 10:07
2016 citiri
Lupte intense în Gaza. Hamas amenință că nu va elibera ostatici „în viață” fără negocieri
Fâșia Gaza este supusă unui „asediu total” de către armata israeliană, în urma atacului terorist al Hamas din 7 octombrie. FOTO: X

Fâşia Gaza era luni scena unor raiduri aeriene israeliene sângeroase şi a unor lupte intense, după ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat că nu-i va elibera pe ostaticii pe care îi deţine "în viaţă" fără negocieri, relatează AFP.

Noaptea trecută, un reporter AFP a transmis despre atacuri aeriene puternice asupra oraşului Khan Younès, noul epicentru al războiului în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza. Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas din Gaza a raportat "zeci" de morţi în raidurile nocturne.

Jihadul Islamic, a doua mişcare islamistă armată ca mărime din Palestina, a afirmat că unul dintre combatanţii săi a aruncat în aer o casă într-un sector din oraşul Gaza unde soldaţii israelieni încercau să identifice gura unui tunel subteran.

Luni, armata israeliană a raportat tiruri de rachete din Gaza şi duminică "lupte violente" în cartierele din zona oraşului Gaza şi în Khan Younès, unde combatanţi palestinieni "ieşeau din tuneluri", "puneau explozibili" şi trăgeau cu "lansatoare de rachete".

"Nu vreau să spun că ne folosim toată puterea, dar folosim o forţă semnificativă şi obţinem rezultate semnificative", a declarat duminică şeful Statului Major, Herzi Halevi.

O poziţie de forţă?

Conflictul a fost declanşat de un atac de o amploare fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri Hamas infiltrate în Israel din Gaza, în timpul căruia au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

Un armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, a permis eliberarea a aproximativ o sută dintre cei 240 de ostatici deţinuţi de Hamas şi de grupuri afiliate. După armistiţiu, Israelul a declarat că doreşte să impună un raport de forţe în avantajul său pe teren pentru a-i elibera pe cei 137 de ostatici aflaţi încă în Gaza.

Hamas a avertizat, duminică, că niciunul dintre ostaticii aflaţi în Fâşia Gaza nu va pleca "în viaţă" fără "un schimb şi negocieri şi fără a satisface cererile rezistenţei", a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, aripa armată a mişcării.

"Nu există niciun loc sigur"

În Fâşia Gaza, populaţia civilă este înghesuită într-un spaţiu din ce în ce mai restrâns, iar sistemul de sănătate ameninţă să se "prăbuşească", potrivit OMS, în timp ce numărul morţilor continuă să crească.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, mişcarea aflată la putere în Gaza din 2007, aproape 18.000 de persoane au murit pe teritoriul palestinian de la începutul ofensivei israeliene, majoritatea femei şi minori.

Luni, armata israeliană a anunţat că 101 soldaţi au murit de la începutul ofensivei sale terestre în Fâşia Gaza.

Bombardamentele au transformat cartiere întregi în ruine, iar populaţia încearcă cu disperare să scape de lupte, fugind spre sud. Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului, ceea ce reprezintă 85% din populaţia teritoriului.

Armata israeliană a cerut populaţiei civile din Gaza să plece în "zone sigure" pentru a scăpa de lupte.

"O declaraţie unilaterală a unei puteri ocupante potrivit căreia un teritoriu fără infrastructură, hrană, apă, asistenţă medicală (...) este o "zonă sigură" nu înseamnă că este aşa", a declarat Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene.

Potrivit şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sistemul de sănătate este "în genunchi" în Gaza, iar organizaţia a adoptat o rezoluţie prin care solicită ajutor umanitar imediat pentru teritoriul asediat.

Atacuri în Siria

După ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit vineri să voteze pentru o "încetare imediată umanitară a focului", Washingtonul blocând rezoluţia prin dreptul său de veto, Adunarea Generală urmează să se reunească marţi după-amiază pentru a discuta situaţia din Gaza.

Proiectul de text consultat duminică de AFP reproduce în mare parte rezoluţia respinsă vineri. Referindu-se la "situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza", textul cere "o încetare imediată umanitară a focului" şi eliberarea "imediată şi necondiţionată" a tuturor ostaticilor.

"O încetare a focului în acest moment nu ar face decât să perpetueze problema, pentru că Hamas este încă în viaţă, încă în viaţă şi cu planuri de a perpetra încă un 7 octombrie", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru CNN.

Războiul a declanşat, de asemenea, violenţe în Cisiordania ocupată, unde peste 260 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi sau colonişti israelieni începând cu 7 octombrie, potrivit Autorităţii Palestiniene, şi o escaladare regională mai amplă.

Potrivit agenţiei oficiale de presă Sana, forţele aeriene israeliene au efectuat în cursul nopţii atacuri în diferite zone din suburbiile Damascului împotriva " locaţiilor Hezbollah ", potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Deşi nu a comentat loviturile din apropierea Damascului, armata israeliană a precizat că a ripostat la tirurile din Liban cu raiduri asupra unor "ţinte" ale Hezbollah, aliat al Hamas şi al Iranului, inamicul declarat al statului evreu.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Gaza, #razboi, #ostatici, #Hamas , #Razboi Gaza