Rusia a taiat gazul catre Ucraina

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 10:53
3822 citiri
Rusia a taiat gazul catre Ucraina

Rusia si-a incetat joi, livarile de gaz catre Ucraina, a anuntat un purtator de cuvant al companiei Gazprom, care detine monopolul asupra exporturilor de gaz ale Rusiei, informeaza AFP.

"Am sistat total livrarile pentru Ucraina azi (joi - n.r.) la ora 10.00 (9.00, ora Romaniei)", a declarat oficialul Gazprom intr-o conferinta de presa. "Continuam la deplina capacitate livrarile pentru Europa", a adaugat el.

Compania energetica de stat a Ucrainei, Naftogaz, a anuntat joi ca se confrunta deja cu o scadere a presiunii in sistemul sau de conducte, dupa ce Rusia a sistat livarile de gaz, iar in prezent a inceput sa pompeze gaz din rezerve, informeaza Reuters.

"Confirmam reducerea" volumelor de gaz, a declarat un purtator de cuvant al Naftogaz.

Compania ucraineana spune ca stocurile sale de gaz se ridica la 17 miliarde de metri cubi, adica aproape 20% din consumul anual al Ucrainei.

Contractul prin care Rusia livra gaz Ucrainei a expirat la ora 7.00 GMT (9.00, ora Romaniei).

Rusia anuntase de miercuri ca va sista livrarea de gaz catre Ucraina joi dimineata, ceea ce ar putea produce perturbari in aprovizionarea cu gaz a Europei.

"Partenerii nostri ucraineni au avertizat in mod oficial ca, daca nu este semnat un contract referitor la livrarea de gaze catre Ucraina, vor bloca tranzitul gazului nostru catre principalii clienti din Europa Occidentala", a declarat premierul Vladimir Putin.

Totodata, Putin a avertizat Ucraina ca intreruperea tranzitului gazului rus catre Uniunea Europeana va avea "grave consecinte". O asemenea decizie din partea Ucrainei ar avea "dupa parerea mea, consecinte foarte grave pentru insasi tara de tranzit", a spus Putin.

"Si nu este vorba numai de relatiile sale cu Rusia in calitate de furnizor, dar si de relatiile sale cu consumatorii din tarile Uniunii Europene", a adaugat premierul rus. O asemenea pozitie ar fi "absolut incorecta atat din punct de vedere economic, cat si juridic", a mai spus fostul lider de la Kremlin.

Europa depinde in proportie de 25% de livrarile de gaz din Rusia, iar 80% din acestea tranziteaza teritoriul Ucrainei. Companiile E.ON si BASF din Germania si ENI din Italia sunt cei mai mari clienti europeni ai Gazprom.

Gazprom si Ucraina nu au reusit sa se inteleaga in privinta termenilor unui nou contract referitor la pretul la care Rusia va livra gaze Ucrainei in 2009.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Gazprom gaze Ucraina, #Rusia Ucraina conflict, #razboiul gazelor , #Rusia